Foto: Shutterstock, Printscreen/Pink, Privatna arhiva

Nakon dramatičnog sastanka sindikalaca i direktora EPS-a Miroslava Tomaševića, na kojem se otvorilo pitanje afere 15 poklonjenih automobila i sklonjenih snimaka navodne sabotaže na kopovima, Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je Tomaševiću pismo u koje je Nova imala uvid. U njemu se taksativno navodi šta se zamera rukovodstvu, traže se bolji uslovi rada, veće plate, ali i odgovori na pitanje zbog čega se proizvodi manje uglja. U pismu se upozorava na alarmantno stanje u najvećem javnom preduzeću u Srbiji.

Samo dva dana nakon turbulentnog sastanka sindikalaca i v.d direktora EPS-a, na adresu Miroslava Tomaševića stiglo je i pismo sa jasnim primedbama i zahtevima.

U dokumentu do kojeg je došla Nova , a koji potpisuje predsednik Sindikata radnika EPS-a Radoslav Krsmanović apeluje se na rukovodstvo da se povećaju plate radnicima, jer su mesecima sve niže i niže, te da će ako se takav trend nastavi biti spremni da se okupe i dalje bore za svoje zarade.

“Jedan od najznačajnijih problema svakako se odnosi na zarade koje su iz meseca u mesec sve niže, a kulminacija nezadovoljstva je izazvana Vašom ličnom odlukom, bez ikakve konsultacije sa sindikatima da se značajno umanje mase zarada u svim ograncima za avgust, kako bi se ‘ispeglali’ koeficijenti za zaposlene u pojedinim ogranicima EPS“, navodi se u pismu sindikalaca, koje je potpisao predsednik Krsmanović.

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima radnika zarade su manje za 30 odsto i napominju da je za osam meseci proizvedeno dva miliona tona uglja manje nego u istom periodu prošle godine.

„Posebno je značajan i zabrinjavajući podatak dalji pad proizvodnje posebno na površinskim kopovima RB Kolubara, a u prilog tome govori i činjenica da je ove godine u periodu januar-avgust za dva miliona tona uglja manja proizvodnja nego u istom periodu prošle godine“, navodi se u pismu.

Iz sindikata su poručili da se zakasnilo da kamionskim izvlačenjem uglja „iz džepova“, što je bio jedan od načina da se iskopaju dodatne količine uglja.

Podvukli su da im je nastanku jasno predočeno da su oni jedini legitimni predstavnici sindikata, te predsednik sindikata Radosava Krsmanovića smatraju jedinim predsednikom sindikata.

Sindikalci su na kraju tražili da im se objasni na koji će način oni biti uključeni u rad stručnog tima, koji će se baviti transformacijom EPS-a u akcionarsko društvo.

Kako je pisala Nova, sastanak je je bio turbulentan a na njemu je otkriveno da je direktor Miroslav Tomašević smenjenom sindikalcu Milanu Đorđeviću Đokinu i njegovim saradnicima bez pravnog osnova dao na korišćenje čak 15 vozila u vlasništvu EPS-a. Reč je o automobilima marke škoda fabija i oktavija.

Zbog te činjenice predsednik sindikata Kolubara pitao je Tomaševića po kom je osnovu smenjenom sindikalcu dao automobile i poručio mu da će biti prvi direktor koga će sindikat da tuži.

„Nećeš biti više ovde ali ćeš se vući po sudovima“, kazao je on.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

Na pitanje Nove zbog čega su automobili dodeljeni Đorđeviću koji je smenjen, u EPS-u nam je objašnjeno da su i dalje u toku sudski postupci između predstavnika dva sindikata, te da pravosudni organi još nisu doneli presudu kojom bi definisali ko legitimno predstavlja zaposlene.

Iz tog razloga je EPS dao na korišćenje vozila i legitimno izabranom predsedniku sindikata i smenjenom Đokinu.

Milan Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da objašnjenje EPS-a ne stoji jasno je iz činjenice da je na sastanak i pregovore sa rukovodstvom EPS-a pozvan kao legitimni predstavnik Sindikata radnika EPS-a Radoslav Krsmanović.

Automobili nisu bili jedina tema burnog sastanka. Naime predsednik sindikata Kolubare rekao je da zna da država ima snimke sabotaža na kopovima iz decembra 2021. godine.

“Sram te bilo da tražiš hapšenje inženjera i direktora, a dobro znaš da su bile sabotaže. Znaš ko je proslavio svaku i znaš da država ima snimke“, rekao je Ranković Tomaševiću.

Odgovor na ovu konstataciju nije dobio.

Pismo Tomaševiću samo je nastavak krize i bure koja “drma” EPS u kontinuitetu od decembra 2021. godine, nakon havarije na kopovima. Nakon smene Milorada Grčića, problemi su ostali gotovo identični – uglja nema dovoljno, proizvodnja je slaba, radnici su nezadovoljni, a radnike, kao i celu zemlju čega nepredvidiva zima.

Bonus video: Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare