Ekonomski stručnjaci: Nema novca za novi paket pomoći

Biznis 25. jan. 202120:44
Podeli:
Foto:EPA/MATTHIAS BALK

Kako održati poslovanje u uslovima pandemije - za brojne privrednike u Srbiji u prethodnoj godini bila je gotovo "nemoguća misija", a minus je bio neizvežan i u državoj kasi... Ipak, da bi se ublažile negativne posledice po privredu, država je odlučila da sa paketima podrške privredi nastavi i u 2021. Nove mere najavljuju do sredine februara, a obećanje je da će i građani ponovo dobiti pomoć od države. Ekonomski stručnjaci, ipak, kažu da u budžetu nema novca za to.

Da li je svetska ekonomija suočena sa „kratkoročnim padom“ zbog negativnih uticaja epidemije ili je tek na pomolu duboka kriza? Minus u državnoj kasi nije izbegla ni Srbija, ali vlast uverava: ekonomska situacija je mogla da bude i mnogo gora.

Privredi je potrebna dodatna pomoć, zato država najavljuje novu finansijsku injekciju. Ali, osim privrede – pomoć će ponovo dobiti i građani.

„Daćemo novu podršku, novu injekciju našim kompanijama, za našu privredu, preduzetnike, mala i srednja preduzeća, velika preduzeća, ako hoćete… Imamo milion i 52 hiljade ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom“, izjavio je ranije predsednik Aleksandar Vučić.

O najavljenoj pomoći, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je: „Ne mogu da govorim o novom peketu pomoći, na njemu radimo, uz podršku predsednika Srbije. Pomoć će dobiti privreda, ali i penzioneri i drugi građani, u republičkom budžetu ima novca za novi paket pomoći“.

Predsednica Vlade tvrdi da u budžetu ima dovoljno para da se pomogne i privrednicima i građanima, a prethodni paketi pomoći državu su koštali ukupno – 5,8 milijardi evra. Samo 600 miliona evra potrošeno je na kratkoročnu pomoć građanima, odnosno isplatu 100 evra.

Milijardu evra – toliko bi, prema najavama, mogla da iznosi nova „finansijska injekcija“ iz budžeta za privredu. Država razmatra i dalje koji će model primeniti, ali jedna od opcija jeste ponovo isplata dva ili tri puta po pola minimalca… Najavljena je i podrška za pojedine sektore – za turizam: hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike…

Iz vrha države tvrde da će i građani dobiti pomoć – vlast kaže: neće biti izdašno, kao prethodni put, računicu još nisu napravili. Čeka se i odluka o eventualnom odlaganju poreskih obaveza…

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za N1 ocenjuje da je Srbija, u odnosu na druge zemlje Evrope i regiona, izbegla dramatičan pad BDP-a, ali kaže da novca za novi paket pomoći zapravo nema.

„Čak nije bilo ni za prvi, jer da je bilo dovoljno novca uštećenog od ranije, ne bismo u 2020. napravili ovako visok fiskalni deficit. Očigledno da je taj novac koji je upumpan u privredu očigledno bio dat iz zaduživanja. Treba država da se fokusira na one ljude koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, na one ljude za koje može očekivati da će preživeti u ekonomskom smislu, što će reći da treba apsolutno da suzi kome ide novi paket pomoći. Treba da se fokusira na mere u kojima će teret odnosno rizik sprovođenja tih mera, tačnije oporavka privrede snositi ravnopravno privreda i poslodavci“, kaže Savić.

Novac koji vlast planira da izdvoji za pomoć građanima, kaže Savić, trebalo bi da „pogađa“ najsiromašnije, a ne da se, kao u prethodnom paketu, da svima, bez obzira na socijalni status.

Ipak, ekonomisti, među kojima je i nekadašnji guverner Narodne banke Dejan Šoškić, upozoravaju da negativni efekat koronavirusa na privredu Srbije nije ni izbliza završen, a da je, u ovom trenutku, javni dug Srbije veći od 26 milijardi evra. Zato, kažu, treba biti oprezan u planiranju novih paketa pomoći.

Komentari

Vaš komentar