Više od milijardu evra biće izdvojeno iz državne kase za novi, treći po redu, paket pomoći privrednicima i građanima radi prevazilaženja problema u kovid-krizi. Dok privreda može da očekuje pomoć od druge polovine februara, građani novoj uplati u kešu - koja će biti manja od sto evra, ali se još ne zna koliko - mogu da se nadaju tek u drugoj polovini godine.

Do Sretenja, kaže predsednik Republike, država će usvojiti novi paket ekonomske pomoći za preduzeća.

To bi značilo da privrednici pomoći mogu da se nadaju posle 15. februara.

Koliko ko dobija

Za razliku od prvog paketa kada su privrednici pomagani tako što je država njihovim radnicima isplatila tri minimalca, i drugog kada je tim istim radnicima isplaćeno dva puta po 60 odsto minimalca, ovaj put iznos će biti – polovina minimalne zarade.

Međutim, i dalje je nepoznanica da li će zaposleni u preduzećima ovu pomoć dobiti za dva, ili za tri meseca.

Kako saznajemo – analize se još rade i tek treba da se definiše ceo paket pomoći.

Prema najavi Aleksandra Vučića, on će biti „težak“ – više od milijardu evra i obuhvatiće 1.052.000 ljudi.

Dodatna sektorska pomoć

Uz pomenuta dve, ili tri polovine minimalca, najavljena je još jedna polovina minimalne zarade i to – turističkom sektoru, ali i autobuskim prevoznicima.

„Hotelijeri, turistike agencije, turistički vodiči, ali i autobuski prevoznici koji su pretrpeli velike gubitke, dobiće sektorsku podršku – dodatnih 50 odsto minimalne zarade“, najavio je Vučić.

Jeftiniji krediti uz garanciju države

Vučić je najavio i produžetak „garantne šeme“ podrške privredi.

Reč je, zapravo, o jeftinijim kreditima za čiju otplatu bankama garantuje država.

U dosadašnjem „krugu“ ponude ovih kredita, iskorišćeno je 1,5 milijardi evra. A limit je bio dve milijarde evra.

Podsetimo, do kraja novembra je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, odobreno i isplaćeno 20.000 ovih kredita u ukupnom iznosu od 1,48 milijardi evra. Rok važenja ponude kredita iz garantne šeme je, krajem prošle godine, produžen za još šest meseci, jer nisu iskorišćena sva sredstva.

Po toj šemi država Srbija garantuje 80 odsto iznosa zajma, a rizik za preostalih 20 odsto preuzele su banke.

Prema rečima Aleksandra Vučića, ponuda kredita iz garantne šeme trebalo bi dodatno da se produži i uveća za još dva puta po 500 miliona evra.

A građanima – evri

Za razliku od 2020. kada je svim punoletnim građanima u Srbiji, koji su se za to prijavili, isplaćeno po sto evra, ovaj put biće reč o manjem iznosu.

Koliko tačno manjem – još nije utvrđeno.

„Razmišljamo o još jednoj pomoći. Kao što smo jednom već sa 100 evra pomogli, ali sada ne možemo sa sto evra, jer za to treba oko 700 miliona evra. Prošli put su se svi javili, možda nije oko deset do 20 hiljada građana. Verujem da će biti ta vrsta podrške u drugoj polovini godine, ali ne u tolikom iznosu“, najavio je Vučić dodajući da se ovom merom podstiče potrošnja.

Bez novog moratorijuma na poreze?

O novim merama javno se, do sada, oglasio samo predsednik države, rekavši da je sa Anom Brnabić i Sinišom Malim tim povodom imao duge razgovore.

Najteže pitanje, po njemu je – pitanje odlaganja plaćanja poreza, odnosno moratorijuma na poreze, o čemu se sa Brnabić i Malim, kako kaže „prepirao u pozitivnom smislu“.

„Kad jednom uđete u to – dvostruko, trostruko, petostruko… odlaganje obaveza, onda više ni Poreska uprava ne može da se snađe u svemu tome. Oko moratorijuma na poreze nemamo odluku“, rekao je Vučić.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare