Koliko su namirnice u prodavnicama, pa čak i one najosnovnije, precenjene, najbolje se vidi kada se njihove cene uporede sa istim proizvodima u inostranstvu. Jedna od takvih namirnica je puter, koja u Srbiji košta i po 400 dinara za 200 grama, dok za isti novac u Italiji može da se kupi pola kilograma. Nesumnjivo je da važnu ulogu u visini cene ovog proizvoda imaju ogromne marže koje, prema zvaničnim podacima, idu i do 76,4 odsto.

Puter je za većinu građana Srbije umesto osnovnog, postao luksuzni proizvod, zbog previsokih cena.

Foto: Shutterstock

Tako ova namirnica košta od 300 (kada je na sniženju), pa sve do 540 dinara za svega 250 grama, dok manje pakovanje, od 200 grama, košta od 300, što je ponovo akcijska cena, do čak 515 dinara.

Još manja ambalaža, od 125 grama, košta od 240 dinara na akciji, pa sve do 355, u zavisnosti od proizvođača i prodavnice.

Kada su u pitanje robne marke, koje su, standardno, uvek jeftinije od ostalih proizvođača, pakovanje od 250 grama košta od 350 do 420 dinara, a dvostruko manje pakovanje od 125 grama ide od 200 do 250 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Da je ova namirnica u Srbiji preskupa, najbolje se vidi na primeru iz Italije. Tamo pakovanje od pola kilograma putera košta 3,39 evra, što je oko 400 dinara.

Za taj novac, u Srbiji može da se kupi 200 grama putera, a ukoliko bismo posmatrali samo povoljnije, robne marke, onda bi potrošač za tu sumu mogao da pazari 250 grama – daleko manje nego u Srbiji.

Foto: Printscreen

Za skup puter kriva i marža

Zašto je kod nas veliki broj namirnica, pa i putera, skuplji nego u inostranstvu su marže, odnosno zarada koju ubiraju trgovci. Prema istraživanju koje je sproveo Republički zavod za statistiku (RZS), puter je jedna od namirnica na kojoj su marže najveće.

Prosečna marža, naime, iznosi čak 34,8 odsto. Međutim, zapanjujuće je da su stručnjaci iz RZS pronašli market u kom marža na puter iznosi neverovatnih 76,4 odsto.

Foto: Shutterstock

Puter luksuzna namirnica i za prodavce

Na osnovu stanja u marketima, jasno je da ne misle samo potrošači da ova namirnica polako, ali sigurno postaje luksuz, već i trgovci, s obzirom na to da se na ovaj proizvod stavljaju “zujalice”.

Naime, na društvenoj mreži X objavljena fotografija na kojoj se vidi da je na 200 grama putera stavljena “zujalica”, koja štiti proizvode od krađe. U pitanju je sistem koji na kasi skida prodavac, inače počinje da pišti na izlazu iz prodavnice.

Inače, ovakvi sistemi, koji su se ranije koristili samo za alkoholna pića, a u prodavnicama odeće na garderobi, sada se upotrebljavaju na najrazličitijim proizvodima u prodavnicama širom Srbije – kao što su tunjevina, pasta za zube, kafa, čokolade…

BONUS VIDEO Zašto su cene u Srbiji veće u odnosu na zemlje Evropske unije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare