Foto: Nova.rs

Ponovo je oglašena prodaja odeće i opreme C&A u stečaju, ovaj put po znatno nižoj ceni. Ono što je na prošlom javnom nadmetanju potencijalnim kupcima traženo za depozit - sada je početna cena.

Kada bi se roba iz zaliha stečajnog dužnika „C&A Moda RS“ sada prodala po početnoj ceni koja se traži u oglasu, prosečna cena odevnog predmeta ili modnog detalja bila bi svega 153 dinara, pokazuje jednostavna računica, piše N1.

Početna cena za odeću i modne dodatke bila je 94,85 miliona dinara (oko 50 odsto procenjene vrednosti) na prošlom javnom nadmetanju za prvu prodaju imovine stečajnog dužnika „C&A Moda RS“, koja je bila zakazana za 9. oktobar, očigledno – bez rezultata.

Sada su ista ta odeća i modni dodaci ponuđeni na prodaju po početnoj ceni od 37.939.556,2 dinara, stoji u novom oglasu koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

U ovoj „celini broj 1“, kako se navodi, nalaze se zalihe robe: 106.763 komada ženske garderobe, 75.135 komada muške garderobe, 62.672 komada dečje garderobe, kao i 3.961 komada aksesoara.

PROČITAJTE JOŠ:

„Početna cena na drugom javnom nadmetanju za celinu broj 1 iznosi 20 odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje: 37.939.556,20 dinara“, navodi se u oglasu stečajnog upravnika.

Iznos depozita koji zaintersovani kupci moraju da polože da bi učestvovali u licitaciji je identičan iznosu početne cene.

Foto: Nova.rs

Kada je reč o „celini broj 2“, u njoj je oprema C&A za maloprodajne objekte.

A, opremu čine: 2.613 zidnih polica (drvo -metal), 567 drvenih većih pultova za garderobu, 600 manjih drvenih pultova za garderobu, 91 orman za registratore, 407 lutaka, 54 komada kancelarijskih stolica, fotelja, troseda i klupa, 79 kancelarijskih stolova i 1.575 štendera. Na spisku je i 118 ormara za garderobu, 21 metalna kasa ili sef, 277 šipki za garderobu, 16 merdevina, 16.000 komada delova polica i štendera, kao i 2.000 dasaka i 13 protivpožarnih aparata, ali i 1.362 „komada IT opreme“.

Početna cena na prvom javnom nadmetanju za ovu celinu bila je određena na nivou od 42,97 miliona dinara (i ovo je očigledno 50 odsto od procenjene vrednosti), a sada je 17.189.752,8 dinara, što predstavlja 20 odsto od procenjene vrednosti premeta prodaje.

I ovde je obavezan depozit jednak početnoj ceni.

„Porezi se dodaju na postignutu kupoprodajnu cenu i padaju na teret kupca“, navodi se u oglasu.

Pravo kupovine imaju i firme i građani, ali uz određene uslove – da prethodno otkupe prodajnu dokumentaciju 240.000 dinara za celinu 1 i 120.000 dinara za celinu 2 i da uplate depozit u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti imovine koju žele da kupe.

Imovina se kupuje u viđenom stanju.

Foto: Nova.rs

Javno nadmetanje zakazano je za 7. decembar u podne.

Zašto je C&A u stečaju samo u Srbiji

Podsetimo, kompanija C&A najavila je 5. jula stečaj nakon što je, kako je saopštila, „postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca“.

Iz Uprave carina tada su, za portal N1, ne naglašavajući koja je kompanija u pitanju, naveli da su 2021. godine otkrili zloupotrebe, koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

„Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A“, saopštila je kompanija C&A iz Dizeldorfa početkom jula.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, „kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

„Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije“, navodi se u tom saopštenju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dug za neplaćene carine

Zvanično, stečaj nad kompanijom C&A Moda RS Privredni sud u Beogradu pokrenuo je 14. jula 2022. zbog – prezaduženosti.

Kako je portal N1 već pisao, u obrazloženju rešenja o otvaranju stečajnog postupka navodi se da je kompanija na ime neplaćenih carina u tom trenutku dugovala 327,6 miliona dinara, a na ime neplaćenog poreza na dodatu vrednosti – bez kamata – još 394,4 miliona dinara. Do tada je kompanija platila 126,2 miliona dinara, dok je preostali dug, bez obračunatih kamata, premašivao pet miliona evra, što je razlog za stečaj.

C&A za sporan uvoz i neplaćene carine i poreze krivi isključivo špeditera – firmu Quehenberger Logistic SRB, koja je takođe – u stečaju.

Predlog za stečaj podnela je sama kompanija C&A Moda RS iz razloga „preteće nesposobnosti plaćanja“.

Kompanija C&A Moda RS, kako se ističe u obrazloženju rešenja o pokretanju stečaja, redovno uvozi robu kopnenim putem iz Austrije u Srbiju i tu robu dalje stavlja u prome tu svojim maloprodajnim objektima.

Robna kuća C&A Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Od 2013. godine kompanija je imala odobrenje Uprave carina za pojednostavljeni postupak carinjenja. To znači da je robu mogla da primi u svojim prostorijama ili drugom odobrenom mestu, bez pokazivanja robe i pratećeg tranzitnog dokumenta određenoj carinarnici.

Na taj način, kompaniji je omogućeno da značajno ubrza poslovanje i znatno umanji troškove.

„C&A Moda RS je za potrebe pojednostavljenog carinjena angažovao firmu NEW LOG d.o.o. iz Šimanovaca (sada u stečaju) čiji je raniji naziv bio Quehenberger Logistic SRB d.o.o. Shodno tome, u spornom periodu, sve uvoze za potrebe C&A je bez izuzetka obavljao isključivo i samo Quehenberger“, stoji u tom rešenju.

Dana 08. oktobra 2021. godine Uprava carina pri Ministarstvu finansija, pokrenula je postupak naknadne kontrole kompanije.

Predmet provere bila je, navodi se, provera tačnosti i potpunosti iz jedinstvenih carinskih isprava za period od 2014. do 2021. godine, s tim da je kontrola završena za period od 2019. do 2021.

„Usled radnji lica zaposlenog kod firme Quehenberger, tim za naknadnu kontrolu sastavio je zapisnik na osnovu kojeg je Uprava carina kompaniji je do sada uručila 63 rešenja kojima se obavezuje C&A Moda RS, kao solidarni dužnik firme Quehenberger, da isplati ukupan iznos od 721.939.964,22 dinara, od čega 327.557.881,59 dinara na ime carina i 394.382.082,63 dinara na ime PDV bez pripadajućih kamata, odnosno – skoro 6.144.169,91 evro“, navodi se u sudskom rešenju.

U međuvremenu je nad Quehenberger-om zbog nemogućnosti ispunjenja obaveza donetim po osnovu zapisnika – otvoren stečajni postupak.

Sva 63 prvostepena rešenja uručena su kompaniji od 8. marta do 4. maja ove godine i postala su izvršna u roku od osam dana od dana prijema svakog pojedinačnog rešenja.

Kompanija C&A Moda RS je, kako se ističe u obrazloženju, do tada platila 126.200.360,44 dinara po osnovu 11 prvostepenih rešenja.

„Preostali iznos dospelih i plativih obaveza po osnovu neplaćenih rešenja, a koje je kompanija kao solidarni dužnik Quehenberger-a dužna da plati, iznosi ukupno 596.789.598,74 dinara, odnosno skoro 5.441.140 evra, što će svakako biti uvećano za iznos zatezne kamate“, navodi se u obrazloženju rešenja iz jula 2022.

U januaru 2023, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Aleksandra J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju „C&A MODA RS“ doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Mikroelektronika, firma koja radi četiri dana nedeljno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare