Foto: N1

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović izjavio je, obrazlažući izveštaj za 2019. godinu, da su u "reviziji obuhvatili 29,2 milijarde dinara javnih nabavki i utvrdili 2,82 milijarde nepravilnosti ili 9,7 odsto".

„Zaokruženo svaki deseti dinar u javnim nabavkama kod revidiranih subjekata ima neki od propusta meren prema proceduri koja je određena u Zakonu o javnim nabavkama”, rekao je Pejović u Skupštini Srbije.

Pročitajte još:

On je rekao da se u konkursnoj dokumentaciji određuju dodatni uslovi za učešće u postupku javne nabavke, koji nisu u logičnoj vezi sa predmetom javne nabavke ili da se pozivi za podnošenje ponuda i obaveštenja o zaključenju ugovora nisu objavljivali na portalu javne nabavke u propisanom roku ili uopšte nisu objavljivani.

Pejović je kao najveću nepravilnost kod javnih nabavki istakao to što „su izvršeni rashodi i izdaci bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da pri tom nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama u iznosu od ukupno 306 miliona dinara ili su zaključeni ugovori u kojima je izvršena povreda ili narušavanje načela javnih nabavki“.

On je rekao da je DRI u 2019. godini sastavila, napisala i dostavila subjektima 241 redovan revizorski izveštaj i 264 poslerevizornih izveštaja, kao i da je bio 251 subjekat revizije po svim osnovama.

Prema njegovim rečima, DRI je dala 140 revizorskih ocena ili mišljenja, od čega 33 nemodifikovane ili pozitivne ocene, 102 ocene sa rezervom, četiri negativne ocene i jednu uzdržavajuću ocenu.

Pejović je rekao da je deset subjekata kršilo obaveze dobrog poslovanja, dok je kod jednog subjekta bio u pitanju teži oblik kršenja poslovanja.

On je naveo da su „kod pripremnih radnji za sastavljanje finansijskih izveštaja kod revidiranih subjekata utvrđene greške u ukupnom iznosu od 163,2 milijarde dinara“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare