Foto:Ivan Dinić/Nova S; Vesna Lalić/NOva.rs

Vlada Srbije predložila je Elektroprivredi Srbije da cena struje za privredu do kraja ove godine bude 95 evra za megavat-sat, a čim Nadzorni odbor formalno donese tu odluku, privrednicima će biti poslati novi ugovori, saznaje dnevni list Danas. Privrednik i proizvođač peleta Zoran Drakulić ovu odluku ocenjuje kao "pretaranu i neodrživu".

„Podsetiću vas da je cena drveta u Srbijašumama nakon ograničenja poskupela za 15%, a drvo privatnih šuma poskupelo je više od 33%. Imajući u vidu haos na tržištu, pomenuta cena struje je neodrživa. Prema mojim saznanjima udruženja peletara će danas pisati nadležnim i tražiti veću cenu od one ograničene po toni“, navodi Drakulić.

Sagovornik Nove dodaje da bi poskupljenje struje za privredu bilo drugo u ovoj godini, kao i da je to ukupno poskupljenje od skoro 100%.

„Nas privatnike ograničavaju, a država s druge strane diže cenu struje bez problema. Ako se pazi na taj socijalni momenat – ovo je stvarno preterano“; ocenjuje Drakulić.

PROČITAJTE JOŠ

Očekuje se da će privrednici zbog novog poskupljenja struje tražiti podizanje ograničenih cena energenata, a osnov za takav zahtev, uz poskupljenje sirovina, bio bi ovo novo poskupljenje struje sa 75 na najavljenih 95 evra po megavat-satu.

Struja skuplja i za potrošače

Podsetimo, struja će za potrošače poskupeti od prvog septembra – i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete bez obzira na to, izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste platili račune za struju.

Struja će poskupeti za 6,5 odsto bez PDV-a, odnosno 8,3 odsto sa PDV-om od 20 odsto i akcize od 7,5. Dakle, manje od 10 odsto koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić. Izračunali smo i koliki će biti prosečni račun za struju.

BONUS VIDEO: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare