Foto: Shutterstock

Širom Evrope beleže se rekordno niski vodostaji. Reke su se povukle, izranjaju stari brodovi, drevni mostovi, pa i zaboravljene poruke u koritima reka zapisane tokom sušnih vremena vekovima ranije. Ni Srbija nije izuzetak, pa tako zbog suša i značajno smanjenog nivoa reka, naša zemlja samo iz Hidroelektrane Đerdap na dnevnom niovu gubi na izvozu 3,2 miliona evra potencijalne zarade.

Hidroelektrane učestvuju sa 30 odsto u ukupnoj proizvodnji struje. HE Đerdap 1, koja je prošle godine proizvela 46 odsto ukupne proizvedene energije u HE, ovog avgusta stvara 6.000 megavat sati (MWH) dnevno što je oko 50 odsto manje od proseka za ovo doba godine. Kada se ova brojka pomnoži sa prosečnom cenom kilovat sati na tržištu u proteklih sedam dana, a to je 536,69 evra, dolazimo do 3.220.140 evra.

Umesto razmišljanja o izvozu ili efiksnijoj preraspodeli proizvedenog, Srbija je prinuđena da uvozi struju. Dnevni minus izazvan sušom je prema rečima Miodraga Vulića, direktora Sektora za dispečersko planiranje i upravljanje proizvodnjom u „Elektroprivredi Srbije“ 9.000 do 10.000 megavat časova dnevno, odnosno između 4,8 i 5,3 miliona evra po prosečnoj cenama iz tekuće nedelje.

Cena električne energije – pitanje od trilion dolara

Sume koje se izdvajaju za uvoz mogu u budućnosti lako da budu i veće. To su i realna očekivanja jer cene električne energije koje u najvećoj meri zavise od gasa svakodnevno rastu. Koliko će ići visoko je pitanje na koje teško dati precizan odgovor.

„To je najskuplje pitanje. Ne za million, već za trillion dolara. To precizno niko ne može da kaže. Imamo fjučerse gde se u ovom trenutku prodaje električna energija u budućnosti, ali to nije garancija da će tako biti za dva-tri meseca. Poslednji kvartal 2022. se prodaje za 660 evra u ovom trenutku. Razlog tome što je gas skoro ponovo poskupeo. Otišao je preko 250 evra za kilovat sat (KWH), odnosno 2500 po kubiku, a očekivano je da nastavi da raste. Da ste pre mesec kupili električnu energiju platili bi je 450 evra. Sad je ta cena 660. To je sve što mogu da kažem“, rekao je za portal N1 savetnik za energetiku Nenad Jovanović.

Kada su u pitanju procene samo za period jesen-zima, nešto precizniji u predviđanjima je bio Željko Marković, konsultant za energetiku u “Dilojtu” (Diloit) i jedan od dugogodišnjih bivših direktora „Elektroprivrede Srbije. On kaže da prema sadašnjim predviđanjima na referentnim berzama, prosečne cene električne energije po kojima će se trgovati u toku jeseni i zime će se kretati oko 790 evra po (MWH) megavat satu.

„Cena gasa je u toku poslednjih mesec dana porasla za oko 60 odsto, dok je prosečna cena na dan-unapred tržištu u poslednjih mesec dana porasla oko 20 odsto. Budućim isporukama (fjučersi) u 2023. godini se na mađarskoj berzi u ovom trenutku trguje po ceni od 680 EUR/MWh, dok se za isti period isporuke pre mesec dana trgovalo po ceni od 360 EUR/MWh, i bojim se da će se takav uzlazni trend nastaviti i u budućem period“, smatra Marković.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Drastičan pad vodostaja reka u Srbiji: Plovidba i ribolov ugroženi na Savi i Dunavu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar