Foto:Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će na odvojenom sastanku sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom razgovarati o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda u dužini od 128 kilometara koji će projektno koštati oko 150 miliona evra.

Đedović je uoči početka dvodnevnog „Balkanskog foruma“ navela da se očekuje da će naftovod biti završen do 2027. godine, i da je je prikupljena sva tehnička i projektna dokumentacija.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Mađarska dosta polaže na nuklearnu energiju o čemu bi i Srbija trebalo da razmišlja.

Pročitajte još

„Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije“, rekla je za RTS ministarka rudarstva i energetike.

Ona je dodala da je tema „Balkanskog foruma“, između ostalog i energetska bezbednost.

„Kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru 388 miliona metara kubnih i ovde u Mađarskoj 163 miliona metar kubnih, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici“, rekla je za Đedović Handanović.

U Budimpešti počinje dvodnevni „Balkanski forum“ koji podstiče dijalog, saradnju, razvoj i povezivanje u regionu i integraciju u Evropsku uniju.

Pročitajte još

Cilj je da balkanske zemlje, sa održivim rešenjima, zajednički odgovore na aktuelne političke, ekonomske i energetske izazove i krize.

Balkanski forum u mađarskoj prestonici okupio je predstavnike vlada i stručnjake iz regiona i Evropske unije, a cilj je da se podstakne saradnju u svi sferama života. Iako je energetska kriza iza nas, Evropa je obazriva i stabilnost snabdevanja energentima svim zemljama je prioritetan zadatak.

Tokom dvodnevnog Foruma u Budimpešti razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

BONUS VIDEO Mađarski MVM nije ušao u EPS, ali jeste u Srbijagas – šta to znači za naš sektor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare