Foto: MARTIN DIVISEK/EPA-EFE, Shutterstock

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti izgrađen naftovod do Mađarske na prvi pogled deluje logično i racionalno nakon odluke o zabrani kupovine ruske nafte. Sa druge strane, stručnjaci ocenjuju da je ovakvo rešenje nepotrebno, procenjuju da će nas koštati 200 miliona evra i da se novim naftovodom neće rešiti gorući problemi srpske energetike.

Vučić je u „istorijskom“ obraćanju javnosti u subotu rekao da ćemo zbog sankcija EU Rusiji morati da kupujemo iračku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF) i da ćemo krenuti u izgradnju naftovoda prema Mađarskoj.

Srbija upravo JANAF koristi kao glavni izvor za snabdevanje, koji ide preko Hrvatske, Slavonskog broda, Novog Sada do Pančeva. Iako, drugi krak JANAFA ide preko Mađarske, sa tom državom – Srbija – nema spojen naftovod. Zbog toga predsednik najavljuje infrastrukturne promene.

„Republika Srbija će u skladu sa dogovorom koji smo već pokrenuli predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i ja krenuti u izgradnju naftovoda prema mestu Alđo ili Alđe, kakogod, 128 kilometara dužina naftovod Novi Sad – Mađarska, nama je potrebno između 18 i 24 meseca da izradimo naftovod do Mađarske, brzo ćemo krenuti da ga radimo, da bismo što pre mogli da se prikopčamo na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić obraćanje naciji Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević ističe za “Novu” da gradnja naftovoda do Mađarske ne bi rešila ključne probleme i napominje da bi za ovakvu investiciju bilo neophodno izdvojiti oko 200 miliona evra.

“Šesti paket sankcija je jasno odredio da je Mađarska izuzeta iz odluke da se zabrani kupovine ruske nafte. To i dalje ne znači da se nafta može prodavati trećim licima. Ne vidim da bi naftovod preko Mađarske rešio problem, očigledno predsednik nije dobro obavešten”, priča Radosavljević.

Naš sagovornik napominje da jedino smisleno u ovakvom projektu može da bude diverzifikacija, ali da je to trebalo da se razmišlja još pre 30 godina.

Goran Radosavljević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Put snabdevanja cevovodima je bio jeftiniji nego pomorskim putem, ali ja sam ubeđen da imamo daleko prioritetnije stvari u energetskom sektoru od izgradnje naftovoda. Ekonomski ovo nije rešenje problema, ali druga stvar je da li je ovo politička stvar saradnje Orbana i Vučića”, objašnjava Radosavljević.

Komentarišući da nema ekonomske logike za izgradnju naftovoda, profesor napominje bi ruska nafta bila stopirana čak i ukoliko bismo imali izgrađen naftovod do Mađarske jer odluka EU ne bi bila ograničena isključivo na jedan krak JANAF-a.

“EU da je htela da nam dozvoli da kupujemo rusku naftu, omogućila bi nam to preko JANAF-a. Nema razloga da to radimo preko Mađarske jer će nam to takođe zabraniti, pod uslovom da sankcije ostanu na snazi na uvoz ruske nafte”, kaže sagovornik “Nove”.

Na naše pitanje koliko bi mogla da košta izgradnja jednog ovakvog projekta, Radosavljević kaže da je to u ovom momentu teško reći jer cene svakodnevno rastu, ali da bi “grubo” Srbija izdvojila oko 200 miliona evra.

“To je nekih stotinak kilometara kroz Srbiju, što bi negde približno iznosilo oko 200 miliona evra. Naravno, cene na tržištu nisu stabilne i menjaju se pa je teško precizirati. U svakom slučaju, ne bi smelo da košta više od pomenute sume”, zaključuje naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović ističe za „Novu“ da je dobro diverzifikovati energetsku politiku, ali da rešenje o gradnji naftovoda do Mađarske nije najbolje rešenje.

“Predsednik ima dobre odnose sa Orbanom, što je možda bio podsticaj za izgradnju dodatnog naftovoda između dve zemlje. Više energetskih ruta znači bolji položaj za nabavku sirovina, ali postavlja se pitanje da li je ovakva investicija potrebna pred nastupajuću zimu”, kaže sagovornik “Nove”.

Gavrilović ocenjuje da bi projekat bio sasvim nepotreban ukoliko Srbija ne bi mogla da kupuje rusku naftu preko Mađarske.

“Ukoliko bismo i imali naftovod do Mađarske, pitanje je da li bismo mogli da koristimo rusku naftu. Takve odluke zavise od EU, odnosno od toga da li će Mađarska biti izuzeta. Ako je to slučaj, odnosno i ako predsednik Vučić ima garancije mađarske strane da će ruska nafta biti isporučena trećim licima onda projekat ima smisla, ali ako to nije slučaj – onda je to bačen novac”, napominje Gavrilović.

Stručnjak ocenjuje da je Srbija trenutno u situaciji da mora ogromnu količinu novca da izdvaja za kupovinu energenata pred grejnu sezonu, budući da će se struja i dalje uvoziti.

„Možda bi trebalo sačekati sa realizacijom ovakve ideje, jer ćemo uz niže temperature imati veći uvoz energenata. Struju ćemo uvoziti jer je i dalje najjeftija, građani će se dogrevati, biće pritisaka na EPS i zbog toga treba sačekati i dodatno racionalizovati potrošnju“, napominje Gavrilović.

Bonus video: Vučić najavio potpuni haos ove zime

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare