Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon Beograda i Grad Novi Sad je raspisao javnu nabavku za kupovinu novogodišnje rasvete, na koju će iz budžeta biti izdvojeno 12,9 miliona dinara. 

Uprkos tome što grad svake godine kupuje novogodišnje ukrase, očigledno da njih nikada nije dovoljno, te će Novosađani ove godine dobiti i svetleću fontanu od 10 metara.

„Prema tehničkoj dokumentaciji, za Pozorišni trg kupuju se dekorativne 3D figure sa LED rasvetom u obliku Saonica i dva Irvasa, za Dečiju bolnicu svetleća jelka od 5,5 metara sa 200 kuglica, za Urgentni centar jelka od šest metara, dok će na „potkovici“ kod Železničke stanice biti fontana visoka pet metara sa osnovom od 10 metara. Za Miletićevu se kupuje devet

visećih elemenata u obliku pahulja, a za stubove javne rasvete na Pozorišnom trgu 10 elemenata sa motivom zime, dok se za zgradu Porodilišta nabavlja pet svetlećih zvezda“, navodi portal Radio 021. Naravno, uslov tendera je vrlo preciziran, tako da će u Novom Sadu ovaj posao dobiti isključivo firma koja može da ponudi rasvetu marke „Blachere illuminations“ i pobednik tendera će morati da isporuči takve ili slične ukrase. Prošle godine je ukrase u vrednosti od skoro 16 miliona dinara, dok je 2019. godine to bio beogradski „Stars LTD“ i tada je dato 14,8 miliona dinara bez PDV-a.

Za razliku od Novosađana, Beograđani još ne znaju koliko će ih koštati zimske radosti JKP „Javno osvetljenje“, koje je takođe raspisalo nabavku nove rasvete, uprkos postojećoj. Prema pisanju sajta Pištaljka, koji već godinama skreće pažnju na  nezakonite nabavke novogodišnjih ukrasa,

„Javno osvetljenje“ sada zahteva 4.200 lančanica dužine po deset metara u različitim bojama, 600 lančanica od po pet metara i ukupno 1.400 svetlećih zavesa u različitim oblicima.
U konkursnoj dokumentaciji i planu javnih nabavki nije navedena procenjena vrednost ove nabavke. Ipak, kada se zna da je pre četiri godine beogradski Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa gradjanima, platio više od 20 miliona dinara za 3.200 lančanica može se naslutiti da će one i ove godine koštati gradjane više desetina miliona dinara, navodi Pištaljka.

Uslov za učešće na beogradskom tenderu je prihod od 45 miliona dinara u prethodne tri godine, a tražene lančanice i zavese su detaljno opisane u konkursnoj dokumentaciji i predstavljene skicom.
Lančanice su zapravo gumena svetleća creva, a svetleće zavese su medjusobno povezana creva u trakaste zavese.

Beskorisni tenderi na naš račun

Novogodišnja rasveta, samo je jedan u nizu nadrealnih tendera i nabavki za koje se troše naše pare. Pored lampiona i šljaštećih ukrasa plaćamo i influensere.

Turistička organizacija Srbije raspisala je javnu nabavku za usluge posredovanja u angažovanju influensera radi kreiranja sadržaja za stranice Turističke ogranizacije Srbije. Procenjena vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara, piše Nova ekonomija.

Turistička organizacija Srbije je u svojim promotivnim i marketinškim aktivnostima koje imaju za cilj povećanje broja turista u Srbiji predvidela stavljanje još većeg naglaska na korišćenje digitalnih kanala promocije, navodi se u tehničkim karakterisitkama tendera.

EXIT

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare