Fabrika, radnik, proizvodna traka, novac, pare, minimalac, minimalna zarada, plata
Foto: Shutterstock/guruXOX

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je danas da će deo privrede imati problema u isplati predložene minimalne zarade za 2024. godinu, u iznosu od 47.154 dinara.

On je za Betu rekao da je država učinila veliki ustupak sindikatima, povećanjem minimalne zarade za 17,8 odsto, pod uslovom da inflacija naredne godine padne na nekoliko procenata.

„Povećanje od 17,8 odsto je veliko, ako padne inflacija na pet odsto. Ako inflacija ostne visoka, povećanje minimalne zarade će biti podnošljivo“, rekao je Atanacković.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije postignuta saglasnost između zahteva reprezentativnih sindikata, države i poslodavaca oko povećanja minimalne zarade jer je Vlada Srbije predložila povećanje sa sadašnjih 40.000 dinara na 47.154, a sindikati su tražili da se njena vrednost izjednači sa potrošačkom korpom, što bi bilo povećanje od oko 30 odsto ili oko 52.000. dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Konačnu odluku će, na šta ima pravo po Zakonu o radu, doneti Vlada Srbije 14. septembra i tada će, verovatno usvojiti sopstveni predlog o povećanju minimalca od 17,8 odsto.

Atanacković je rekao da je Vlada Srbije kompenzovala i povećan izdatak poslodavaca zbog tog rasta minimalca, tako što je podigla neoporezivi iznos sa 21.712 na 25.000 dinara.

Dodao je da je Mali nagovestio neke vrste pomoći, kao što su krediti, za firme koje budu imale problema u isplati minimalnih zarada, ali da nije bio precizan.

BONUS VIDEO Biljana Stepanović o (zbunjujućim) igrama brojki i ekonomiji u novčaniku i na TV

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar