Foto: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva finansija Srbije, poslodavaca i reperezentativnih sindikata završili su danas pregovore o povećanju minimalne zarade za 2023. i 2024. godinu, ali bez rezultata.

Sindikati su insistirali na odgovoru u pisanom obliku o tome zbog čega ne može da se poveća minimalac za ovu godinu, pre no što počnu pregovori o iznosu koji će važiti naredne godine.

„Nismo odustali od našeg zahteva da, pre no što razgovaramo o povećanju minimalne zarade za 2024, završimo prekinute pregovore o korekciji za ovu godinu jer je inflacija visoka i minimalna potrošačka korpa je još u maju koštala 52.000, a minimalna zarada je ove godine 40.000 dinara“, rekao je za Betu predstavnik sindikta UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić.

Dodao je da Zakon o radu predviđa mogućnost da se zarada koriguje i dva puta godišnje u slučajevima poremećaja na tržištu, kakav je visoka inflacija.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da sindikati ne prihvataju usmeno objašnjenje Ministarstva finansija da nema razloga da se poveća minimalac u ovoj godini.

Ristić je rekao da su sindikati predložili da se minimalna zarada u ovoj godini koriguje bar za deset odsto da bi se očuvala kupovna moć radnika sa takvom zaradom.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ su u proleće ove godine pokrenuli inicijativu da se minimalac za ovu godinu koriguje, ali su predstavnici Ministarstva finansija tada izneli istu argumentaciju kao i danas – da nema razloga za povećanje, i razgovori su prekinuti.

Oba sindikata su tada najavila da neće počinjati razgovore o minimalcu za narednu godinu pre no što država poveća za ovu godinu ili iznese racionalnu argumentaciju zbog čega nema razloga za to.

.

Ristić je rekao da su sindikati predložili da se ove godine od septembra poveća minimalac bar za deset odsto, a zatim i za narednu oko 20 odsto „jer nije realno učiniti to u jednom koraku“.

On je podsetio da su domaća preduzeća prošle godine povećala profit za oko 26 odsto i da ima prostora da se koriguje i minimalna zarada.

Sindikati se, kako je rekao, rukovode i time što je država još 2018. godine obećala da će 2021. godine biti izjendačena vrednost minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe.

Ako ne budu zadovolji odgovorom Ministarstva finansija, sindikati će 25. avgusta, kada će biti nastavljeni pregovori, doneti odluku o načinima dalje sindikalne borbe, rekao je Ristić.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da privrednici, u slučaju da se postigne dogovor o povećanju minimalne zarade za ovu i sledeću godinu, očekuju od države da poveća neoporezovani deo zarade, kako deo tereta ne bi snosili samo oni, već i država.

Nebojša Atanacković Foto: N1

Pregovori o povećanju minimalne zarade za narednu godinu, prema zakonskoj proceduri, počinju sredinom avgusta tekuće godine i moraju da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera države, sindikata i poslodavaca, minimalnu cenu rada utvrđuje država.

Predsednik Srbije Alksandar Vučić nedavno je kao i prethodne dve godine unapred saopštio da će minimalna zarada za 2024. godinu iznositi 400 evra, ne precizirajući koliko je to u dinarima. Sindikati ukazuju da Vučić nije nadležan da određuje minimalac i ocenjuju da on time obesmišljava pregovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar