Protest frilensera
Protest frilensera Foto:N1

Frilenseri nezadovoljni usvojenim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, okupljeni pod imenom Internet radnici Srbije (IRS), saopštili su da nisu zadovoljni dogovorom koji je Vlada Srbije postigla sa rukovodstvom Udruženja radnika na internetu (URI) i da nastavljaju borbu za ostvarenje ciljeva.

Internet radnici Srbije čine aktivisti koji su mesecima protestovali, kampovali i borili se za pravedno rešenje i otpis navodnih dugovanja svih, a ne samo dela internet radnika, kao i za definisanje prihvatljivog modela oporezivanja u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su članovi IRS nezadovoljni dogovorom koji je Vlada Srbije postigla sa rukovodstvom URI-ja, koji predstavlja rešenje samo za jedan deo internet radnika i koji prospektivno ne rešava pravni status ove zajednice, 24. aprila organizovali protest ispred Vlade.

Dodaje se da je na sastanku nakon protesta odlučeno da se nastavi solidarna borba za ciljeve koji su ih okupili – da nema plaćanja poreza i doprinosa unazad za pet, odnosno šest godina i borba za pravedno i fer rešenje budućeg statusa internet radnika.

Internet radnici Srbije kažu da sporazum URI-ja i Vlade delegitimiše deficit transparentnosti, činjenica da je on donet bez konsultacije sa članovima udruženja i nedovoljna reprezentativnost članstva, jer je odluka doneta pred ne više od dvadesetak od ukupno 2200 članova, koliko je u tom trenutku imalo udruženje.

Ovakva odluka u suprotnosti je sa onim što je bio zvanični stav udruženja da nema naplate unazad, a pregovori su se odvijali u telefonskim razgovorima što ispred Skupštine, što kasnije u kafani, dok je ostali deo članstva o sklopljenom dogovoru sa Vladom saznao iz medija, a ne od svojih predstavnika, navodi IRS.

Naši stručni timovi i radne grupe nastaviće pravnu i medijsku borbu i ulične akcije, solidarno i bez podela, a cilj nam je da borbu intenziviramo kao saradnju sa svim onim građanskim pokretima i inicijativama koje gravitiraju sličnim vrednostima i ciljevima, stoji u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar