Crno se piše ivanjičkom krompiru

Biznis 20. feb. 202110:47 > 10:4810 komentara
Podeli:
Foto:EPA/HOLGER HOLLEMANN

Čuveni ivanjički krompir ove godine nije stigao do kupaca. Na tone ga je ostalo u skladištima jer interesovanja za njegov otkup, čak ni po veoma niskoj ceni od samo 10 dinara, nema. Proizvođači su u debelom minusu, a kako stvari stoje, dodatno ih čeka i posao bacanja krompira.

„Ove godine smo proizveli deset vagona, a nismo prodali ni deset odsto. Znači da smo prodali smo jedan vagon krompira, koji je otišao za 10 dinara po kilogramu. Ne znam šta da čekamo, jer prodaje nema, a sada ga ni po toj ceni neće niko. Najverovatnije da je razlog – uvoz“, ispričala je Ivana Pantelić za Info ligu.

Ova mlada, sposobna žena ne krije da svima koji se opredele za život na selu, dan počinje sa prvim petlovima a završava se kasno u noć. Ne znaju za nedelju, crveno slovo, državni praznik. Ali mnogo teže od toga im pada što nema koristi od predanog rada.

„Reč jeo poznatom ivanjičkom krompiru koji se jako malo prska, jer je zemlja pogodna za uzgajanje. Puno nam je skladište takvog krompira, jer ne možemo da ga prodamo“, priča razočarana Ivana.

Iako ogorčeni, proizvođači se nadaju da će država nešto preduzeti u naredna dva meseca kako bi isporučili zalihe krompira, jer u protivnom će isti završiti na smetlištu.

Pročitaj i:

„Ne smem ni da pomislim na bacanje krompira. Imam troje dece koje moram da obezbedim. Jedini izvor prihoda su krompir i maline. Na ovoj ceni od 10 dinara po kilogramu smo u debelom minusu. A još gore je što ne možemo da ga prodamo“, objašnjava ova proizvođačica krompira.

Ivana Pantelić iz ivanjičkog sela Katići, kaže da proizvodnja krompira nije ni malo lak posao. Kada uz to imate dodatne muke oko plasmana robe onda je jasno zašto mladi beže od sela i poljoprivrede.

„Mnogo je truda i rada, od setve pa do vađenja krompira. To su džakovi od 50 kilograma koji se vuku na leđima. Cela naša porodica, zajedno sa decom, naporno radi da bi krompir stigao do kupaca. A njih – nema“, kaže Ivana.

Kako je objasnila, ranijih godina je bilo mnogo bolje, jer se cena kilograma kretala oko 30 dinara. Smatra i da namirnice koje se proizvode u Srbiji, ne bi trebalo da se uvoze.

Pantelići se uporedo bave i stočarstvom. Imaju ovce i krave, međutim i taj posao ove godine prošao je bez velike računice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar