Foto: Privatna arhiva

Uzgajivači krompira sa područja Moravičkog okruga nezadovoljni su otkupnom cenom ovog povrća, koja iznosi oko 14,5 dinara po kilogramu, a koja je, kako kažu, najniža u poslednje tri decenije. Zbog toga su neki odlučili da krompir skladište, a ako se ništa ne promeni, da prestanu sa proizvodnjom ovog povrća.

Prema rečima porodice Milekić iz sela Lipnica kod Čačka, koja je krompir uzgajala na površi od 6,5 hektara ,rod nije nikada bio bolji, a cena najniža od kada se bave proizvodnjom, pune tri decenije.

Predrag Milekić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, pita zašto država uvozi ovo povrće imajući u vidu da Srbija ima potencijala za izvoz.

Povezane vesti:

„Ostvarili smo prinos od oko 35 tona po hektaru, prodali smo krompir po 14, 5 dinara, ali veći deo robe koju smo dali  pre tri meseca otkupljivačima još nismo naplatili“, kaže Milekić za Nova.rs.

Navodi da ozbiljno razmišlja da prestane da se bavi proizvodnjom ovog povrća, jer je otkupna cena toliko niska da se ne mogu pokriti troškovi uzgoja krompira.

Prema njegovim rečima, realan iznos bi bio 25 dinara za kilogram da bi se makar nešto zaradilo.

„Ovako smo samo na gubitku, država nam ništa ne garantuje, u prodavnici kilogram krompira košta 50 dinara, a naša ‘fabrika’ pod otvorenim nebom je puna neizvesnosti“, zaključuje ogorčeno za naš portal.

Proizvođači krompira iz Ivanjice su istog stava kao i Milekići i ponavljaju da je rod bio odličan, ali ih otkupljivači ucenjuju niskom cenom zbog čega su se odlučili da skladište ovo povrće.

Prema podacima čačanske Poljoprivredne savetodavne stručne službe pod ovom kulturom je 3.509 hektara na području Čačka, Ivanjice, Arilja, Lučana i Gornjeg Milanovca.

„Prosečan rod po hektaru iznosi oko 40 tona, imali smo godinu koja je pogodovala uzgajanju krompira. Činjenica je da je cena niska na nivou cele Evrope, ali nju diktira tržište. Mnogo robe se čuva i u hladnjačama zbog velike ponude“, rekao je za Nova.rs savetodavac Borko Ivanović.

Inače, prema podacima poljoprivrednih proizvođača sa kojima smo razgovarali u našu zemlju se godišnje uveze krompira vrednosti 10 miliona evra, najvše iz Holandije i Francuske.

U Srbiji se ovo povrće gaji na površini od 28 hiljada hektara, a prosečna godišnja proizvodnja iznosi oko 500 hiljada tona, što je dovoljno i za domaće, ali i svetsko tržište, smatraju proizvođači.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare