Kraljevo fabrika Leoni
Fabrika Leoni u Kraljevu Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Poslednja istraživanja u Srbiji pokazala su da čak 75 odsto radnika nije zadovoljno svojim poslom. Oko 15 odsto zaposlenih u kancelarijama ne vidi svrhu svog rada. Uz „burnout“ sindrom koji odlikuje izgaranje na poslu, sve je prisutniji i „boreout“ sindrom kada se na poslu – dosadujemo. I jedan i drugi sindrom, kažu stručnjaci, kod zaposlenog dovode do osećaja potcenjenosti, iscrpljenosti i anksioznosti. To su u razgovoru u "Uranku" K1 televizije potvrdili prof. dr Nevena Čalovska Hercog, psihoterapeut i Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Prof. dr Nevena Čalovska Hercog rekla je u „Uranku“ K1 televizije je da osobe koje se na poslu dosađuju i pate od „boreout“ sindroma zapravo pate od lične krize smisla.

„Ako ne postoji zadovoljstvo u onome što radimo, onda se gubi samopouzdanje. Ako na poslu izgaramo postoji osećaj da činimo nešto važno pa je to, ako tako možemo reći, bolja situacija, ali svakako ni takav način rada nije poželjan. I „boreout“ i „burnout“ sindrom dovode do gubitka samopoštovanja, iscrpljenosti i potištenosti“ – objasnila je Čalovski. Ona ističe da kada čovek izgubi smisao, to onda lako vodi u boles. I onda su česta bolovanje i psihosomatski problemi. Mnoge osobe uprkos nezadovoljstvu ostaju na istom poslu zbog novca.

„Ako je plata dobra, to pruža određeni komfor. Takođe, ako od te plate zavisi porodica, onda ostaješ na istom radnom mestu jer moraš. Mnogi mi kažu da imaju utisak da kada idu na posao kao da idu na prinudni rad, kazala je profesorka Čalovska Hercog. Ako posao, kako je objasnila, nije izazovan, ne inspiriše, ne pruža mogućnost da se afirmišete i ako nemate utisak da vaš rad daje doprinos, onda taj posao valja menjati.

Psiholozi kažu da je u periodu od tri do pet godina poželjno promeniti posao ili timove u kojima se radi, jer u suprotnom sve postaje predvidivo i gubi se svežina. S druge strane Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da je je malo verovatno da se dosađivati na poslu mogu zaposleni u privatnim firmama i kompanijama.

„Privatnik sebi ne može da priušti da ima radnike koji nemaju posla i koji se dosađuju, kazao je Atanacković na K1. „Dosada je prisutna kod administrativnih radnika u državnoj ili lokalnoj administraciji jer im je posao rutinski i predvidiv. U privatnim firmama i kompanijama postoji praksa da se „promešaju“ ljudi i da im se zamene pozicije kako bi bili zadovoljniji i produktivniji, dali veći doprinos.

Osobama koje su rođene da u životu traže izazov najprimereniji je privatni biznis u kojem stalno mogu tražiti nove mogućnosti, zaključio je je Atanacković.

Bonus video: Povređeni radnik Fabrike vode u Zrenjaninu: Ostao sam i bez plate i bez osiguranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar