Foto:FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je mlade da se prijave za program "Moja prva plata" i istakla da je uslove učešća u programu zadovoljilo 8.537 poslodavaca koji su ponudili 22.984 radne pozicije.

Brnabić je navela da će 10.000 mladih moći da steknu preko tog programa prvo radno iskustvo i tako prevaziđu „kvaku 22“ sa kojom se svi suočavaju, a to je problem da poslodavci uvek traže radno iskustvo, objavila je Vlada Srbije.

„Sve kompanije su objavile 28.706 radnih pozicija, a od toga verifikovali smo 22.984 pozicije oglašene preko programa ‘Moja prva plata'“, dodala je Brnabić i precizirala da je od ukupno 10.295 kompanija koje su oglasile da traže radnike uslove učešća u programu zadovoljilo 8.537 poslodavaca.

Istakla je da je program „Moja prva plata“ odgovor na kritike mladih i njihov poziv da država mora da učini nešto i pomogne im da dođu do prvog radnog iskustva.

Za realizaciju programa je iz budžeta izdvojeno dve milijarde dinara, što je, kako je ocenila, veliki novac koji je vanredno izdvojen, iako se zemlja bori sa korona virusom.

Mladi će za program, kako je podsetila, moći da se prijave do 8. novembra.

Brnabić je navela da će se krajem novembra obaviti razgovori između poslodavaca i mladih oko usklađivanja pozicija za posao.

Potom će, kako je dodala, od 28. novembra do 15. decembra, biti potpisani ugovori između poslodavaca i mladih i započinjanje prakse koju će finansirati država.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavenje (NSZ), kako je ranije danas saopšteno, za program „Moja prva plata“ najviše su zanteresovani poslodavci iz Beograda, zatim iz Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Jagodine, Sremske Mitrovice.

Najtraženiji profili u prerađivačkoj industriji, trgovini, administraciji.

Velika tražnja je i u sektoru zdarvstva i socijalne zaštite, a najtraženiji su bravari, zavarivači, elektrotehničari, mašinski inženjeri, ali i lekari, medicinske sestre, socijalni radnici, trgovci, knjigovođe, komercijalisti, računovođe.

Iz NSZ su poručili da nezaposleni za program „Moja prva plata“ mogu da konkurišu kod više poslodavaca i da nije ograničen broj pozicija na koje mogu da aplicijraju.

Predviđeno je da praksa traje devet meseci.

Kandidati sa serednjom školom će od NSZ tokom prakse dobijati naknadu od 20.000 dinara, dok se oni sa visokom stručnom spremom dobijati 24.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare