Borislav Borovic
Borislav Borović Foto:N1

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović rekao je danas da je "krajnje vreme" da Narodna banka Srbije (NBS) zaštiti narod od "nekontrolisanog divljanja cena bankarskih usluga za koje ne postoje nikakva smislena ekonomska opravdanja i razlozi".

„Sve se svodi na hir bankara da više ili manje zahvate od gradjana koji koriste njihove usluge, a ima elemenata za sumnju o zloupotrebi monopolskog položaja banaka u naplaćivanju svojih usluga“, naveo je Borović u saopštenju.

On je istakao da NBS mora da uspostavi regulativu za kontrolu visine ali i promene cena bankarskih usluga koje trenutno zavise isključivo od banaka, „jer jedina odbrana gradjana kao bankarskih klijenata se svodi na njihovo nepristajanje na nove usluge i cene sa mogućnošću da promene banku“.

Borović je naglasio da je „situacija tragikomična“, jer su i u drugim bankama uslovi isti ili slični.

„Banke u Srbiji su već obavestile klijente da pripremaju naplatu novih usluga ali i višestruko poskupljenje postojeće usluga prema korisnicima koje će stupiti na snagu 1. avgusta“, naglasio je Borović.

Kako se navodi u saopštenju, pored naplate novih usluga koje do sada banke nisu naplaćivale, poskupljenja već postojećih i skupih usluga se kreću od 50 odsto za izdavanje čekova do više od 1.500 odsto za dostavu kartica na kućnu adresu.

Bonus video: Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar