Foto: N1

U uslovima rastuće neizvesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora, slično kretanjima prethodnih meseci, nastavila su da se kreću u rasponu između 4,5 i 5,0 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Prema rezultatima martovske ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u martu 2023. godine biti na nivou od 5,0 odsto, dok su, prema rezultatima aprilske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža i iznose 4,5 posto, navodi se u saopštenju.

Očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred, prema anketi agencije Ipsos, smanjena je sa 7,5 posto, zabeleženih u februaru, na 5,0 odsto u martu i na taj način se izjednačila sa očekivanom inflacijom predstavnika finansijskog sektora, navode u Narodnoj banci Srbije.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, NBS navodi da su ona i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću se u rasponu od 3 do 4 odsto za finansijski sektor, dok su kod privrednika na nivou od 3,5 posto za obe posmatrane godine.

„Ovakvi rezultati ankete mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.
Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta“, ističu u Narodnoj banci Srbije.

BONUS VIDEO – ANKETA – šta je sve poskupelo?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar