Foto:Shutterstock

Sve je više kranova na gradilištima poslovnih zgrada. Iako je vreme pandemije i veliki broj zaposlenih radi od kuće, potražnja za kancelarijskim prostorom u Beogradu je ogromna, tvrde stručnjaci.

Od milion kvadratnih metara kancelarijskog prostora u Beogradu, samo sedam odsto je neiskorišćeno, tvrde stručnjaci. Potražnja je velika, a u poslednje vreme kompanije se najčešće interesuju za lokale veće od 10.000 kvadratnih metara.

„Obično kompanije, kada ulaze u zakupe, idu u moderne poslovne zgrade, a imaju i neke tehničke zahteve, poput parking mesta. Te zahteve u ovom trenutku može da ispuni samo poslovni prostor na Novom Beogradu“, ističe Nebojša Nešovanović iz CBRE nekretnina.

Tamo je zakupnina od 20 do 40 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od kvaliteta zgrade. Kancelarijski prostor u starom delu Beograda pripada B klasi. U tom delu grada malo je novih i modernih zgrada i većinu lokala je potrebno renovirati pa se strane kompanije retko za njih odlučuju. Zato su i cene niže.

PROČITAJTE JOŠ

Milić Đoković iz Privredne komore Srbije naglašava da bi zgrada BIGZ-a, koja ima oko 10.000 kvadrata, renoviranjem iz prostora C klase mogla da pređe u A klasu, čime bi se povećala cena najma i kvadrata.

Nebojša Nešovanović ističe da će kancelarijski prostor u budućnosti biti prilagođen korisnicima više nego ikada pre. „Imamo opciju da radimo u kancelariji, ali i od kuće što ranije nije bio slučaj“, dodaje Nešovanović.

Sredinom godine potražnja za poslovnim prostorom bila je 30 odsto manja nego u isto vreme 2020. I cene su bile niže. Sada, u decembru, poslovni prostor se više traži, ali zakupnine se ne menjaju.

Nešovanović kaže da retko ko otkazuje poslovni prostor. „Imamo neke firme koje se čak i povećavaju i zapošljavaju još ljudi, tako da je sada više izdatog prostora nego pre pandemije“.

Procena stručnjaka je da će u narednih deset godina broj kvadratnih metara kancelarijskog prostora biti dva do tri puta veći nego sada. Najviše se traže kancelarije na Novom Beogradu i zato se u tom delu grada planira izgradnja velikih biznis centara.

BONUS VIDEO: Anketa gradnja na Vračaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare