Foto: Shutterstock

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da će zbog poteškoća u poslovanju izazvanih pandemijom u periodu od dva uzastopna meseca kao podršku radu ugostiteljske i turističke privrede dodeliti bespovratne subvencije.

Sredstva se dodeljuju u julu i avgustu, za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec decembar prošle godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu, navode u resornom ministarstvu, a prenosi Biznis.rs.

Novac se dodeljuje bespovratno a pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovale delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, pripremanje i posluživanja hrane i pića, zatim hoteli, odmarališta, kampovi, auto-kampovi i kampovi za turističke prikolice, putničke agencije, tur-operatori, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju može se naći na sajtu ovog ministarstva, a na njemu se nalazi 12.155 preduzeća. Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, firme gube pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od dana stupanja na snagu programa zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći.

Proveru ovog uslova za dodelu subvencija radiće Ministarstvo finansija, o čemu će u slučaju neispunjenja obavestiti Ministarstvo turizma, koje će onda tražiti povraćaj novca.

Veliki privredni subjekti koji su u stečaju ili u postupku likvidacije, odnosno oni koji su se nalazili u teškoćama pre 31. decembra 2020. godine, dužni su da izvrše povraćaj odobrenih sredstava.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar