Raspisali su javnu nabavku 13. aprila, a već 27. aprila je - obustavljaju. Prema odluci Grada Beograda, tačnije njegovog JKP Naplata prevozne usluge Beograd, nabavke nove opreme i softvera za gradski prevoz u glavnom gradu - neće biti. Razlog je što se u proteklih 14 dana "došlo do saznanja da postoje bolja rešenja za efikasniji monitoring i obračun u javnom prevozu".

JKP Naplata prevozne usluge Beograd ističe da obustavlja nabavku jer „postoje dokazivi razlozi usled kojih je prestala potreba naručioca za predmetnom nabavkom, zbog čega se isti neće ponavljati u toku iste budžetske godine, odnosno u nardnih šest meseci“, navodi se na Portalu javnih nabavki, piše N1.

„Naručilac je na osnovu informacija koje su mu postale poznate u toku sprovođenja postupka javne nabavke – implementacija rešenja za monitoring i obračun u javnom prevozu – kroz pitanja i sugestije zainteresovanih lica u postupku javne nabavke dostavljenih putem Portala javnih nabavki, došao do saznanja da postoji mogućnost iznalaženja alternativnih, boljih i drugačijih rešenja kojima bi se efikasnije obavljao monitoring i obračun u javnom prevozu u Beogradu“, stoji u Odluci o obustavi postupka javne nabavke.

Pročitajte još:

Podsetimo, novo gradsko javno preduzeće koje će se baviti naplatom karata u javnom prevozu u Beogradu, raspisalo je u pretprazničnim danima nekoliko javnih nabavki od kojih je najvažnija upravo ova nabavka opreme i softvera koji će pratiti rad vozača i vozila u glavnom gradu. Rok za završetak posla bio je 180 dana, a rok za dostavljanje ponuda ali i uzoraka opreme i već postojeće aplikacije za mobilni telefon – svega 21 dan.

Nabavka je obuhvatala, ugradnju specijalne opreme na vozila javnog prevoza za prikupljanje informacija u realnom vremenu i monitoring vozila. Oprema koja je trebalo da se ugrađuje, morala bi da bude povezana sa Android aplikacijom preko Bluetooth-a, koja se instalira na mobilnim telefonima vozača vozila, kojom oprema u vozilu automatski detektuje vozača i kojom vozač vrši izbor linija prevoza.

Foto: N1

Skupština grada Beograda izglasala je 13. aprila raskid ugovora sa turskom kompanijom „Kentkart“, koja je do sada obavljala posao naplate karata u javnom gradskom prevozu i održavanja opreme.

Prema prvobitnim najavama, trebalo je da 1. maja nove cene karata u gradskom prevozu koštaju 50 dinara za 90 minuta vožnje, 120 dinara za 24 časa, i 2.500 dinara za mesec dana. Predviđeno je i da stariji od 65 ne plaćaju prevoz, kao ni mlađi od 19 godina. I noćni prevoz, posle ponoći trebalo bi da, po novom – bude besplatan.

Naknadno je Sekretarijat za javni prevoz saopštio da dok se ne steknu svi pravno-formalni uslovi i ne završe sve procedure oko usvajanja novog cenovnika i novog načina kupovine karata u Beogradu – ostaju da važe postojeća pravila vezana za javni prevoz…

BONUS VIDEO: Beograđani o najavi novih pravila u vozilima GSP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare