Foto: Shutterstock

Cene osnovnih goriva u Sloveniji koliko do juče bile su najniže u regionu, ali se od 21. juna, kada je došlo do promene cena u četiri države sa prostora bivše SFRJ, najjeftiniji dizel i benzin od 95 oktana toče na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Najveća maloprodajna cena osnovnog benzina na pumpama van auto-puteva u Sloveniji odlukom Vlade povećana je u utorak sa 1,56 na 1,75 evra, dok je cena dizela „skočila“ sa 1,67 na 1,85 evra po litru. Time je dizel u Sloveniji bukvalno preko noći prešao put od najjeftinijeg do najskupljeg goriva u svim državama bivše Jugoslavije, ne računajući Bosnu i Hercegovinu u kojoj cene nisu ograničene, pa možete proći i skuplje i jeftinije nego u ostalim zemljama.

Od utorka, 21. juna nove cene osnovnih goriva važe i u Hrvatskoj. Na benzinskim pumpama van auto-puteva osnovni dizel košta 1,74 evra, dok je benzin od 95 oktana sada najskuplji u Hrvatskoj – 1,79 evra. Opet, ne računajući susednu BiH.

Vladina uredba kojom su ograničene cene osnovnih goriva na benzinskim pumpama koje nisu na auto-putevima biće na snazi dve nedelje i, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, odnosi se na 94 odsto benzinskih pumpi.

Preostalih šest odsto pumpi nalazi se na auto-putevima i poželjno ih je izbeći u širokom luku jer je na njima litar dizela 1,93 evra, dok benzin košta 1,87 evra. Uredba se ne odnosi na premijum goriva, čija se cena formira slobodno.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Anketa o ceni goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare