Mašina za pranje suđa
Mašina za pranje suđa, Foto: JOHNNY GREIG / Sciencephoto / Profimedia

Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta izglasao je predlog zakona o zabrani ugrađenih kvarova i programiranog zasteravanja proizvoda. Ovo je novi deo EU Direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji.

Hrvatska evroparlamentarka i predsednica odbora za zaštitu potrošača Biljana Borzan objavila je da je prilikom glasanja bilo 39 glasova za, a jedan protiv usvajanja predlgoa zakona.

„Korak smo bliže velikoj pobedi za potrošače“, napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Inače, Borzan je ranije objavila istraživanje koje je pokazalo kako u Hrvatskoj čak 94 odsto građana smatra da su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže od onih koji su novije proizvodnje. Takođe, pokazalo se da se uređaji najviše kvare između druge i treće godine korišćenja, odnosno odmah nakon isteka dvogodišnje zakonske garancije.

PROČITAJTE JOŠ

„Reč je o takozvanom programiranom kvarenju uređaja. Građani su primetili da onog trena kada istekne garancija za neki uređaj, on se brzo pokvari. Uprkos tome što je tehnologija uznapredovala u odnosu na šezdesete ili sedamdesete godine prošlog veka, kada su kućni aparati trajali po 10 i više godina. Sada je taj rok 5-6 godina ili znatno kraće. To je neodrživo što se tiče okoline jer bacamo kabasti otpad, ali je to i udar na potrošački džep, jer se neki aparati moraju stalno da se obnavljaju“, rekla je.

Stoga, novi predlog zakona zabraniće prodaju uređaja koji ne mogu da se poprave, ukoliko kupac pre same kupovine o tome nije obavešten.

„Ukinućemo još jednu iritantnu praksu, a to je da se prodaju proizvodi koji traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to potrebno. Na primer, kada štampač počne da signalizira da nema boje, iako je toner još relativno pun“, objasnila je Borzan.

Nakon potvrde Odbora, nova pravila moraju da budu potvrđena glasanjem celokupnog Evropskog parlamenta na  sednici koja će biti održana u aprilu.

BONUS VIDEO Koliko čekamo na ugradnju klima uređaja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare