Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Još nema reakcija državnih organa na ugovor Telekoma i kompanije Mondo, prema kojem će firma Igora Žeželja u narednih pet godina Telekomu prodavati "druge sadržaje" za 38 miliona evra. Dok se čeka da Savet za borbu protiv korupcije protumači ugovor, predsednik Saveta Miroslav Milićević ne odgovara na pozive N1. Zbog toga smo sa nekadašnjim saradnikom Saveta probali da protumačimo šta je sve nelogično u ugovoru za koji opozicija tvrdi da je jedan od dokaza na koji način vlast u Srbiji kontroliše medije.

Kako piše portal N1 – „Frankenštajn“: tom rečju advokat Ivan Ninić opisuje ugovor Telekoma Srbije i Vajrles medije Igora Žeželja, nakon što ga je analizirao.

Osim što ima jedan naslov, a drugačiju sadržinu, da bi bio jasan nedostaje mu krovni ugovor koji dugoročno definiše celokupan poslovni odnos. Pored toga, on je i restriktivan, što je zabranjeno Zakonom o zaštiti konkurencije, napominje Ninić. Objašnjava – restriktivno je svako ugovaranje kojim učesnici na tržištu stiču međusobnu kontrolu, suprotno tržišnim principima.

„U ovom slučaju, stiče se kontrola od strane Telekoma, pre svega finansijska i upravljačka nad svim poslovima i svim poslovnim aktivnostima Vajrles medie. Dakle, ruše se tržišni principi i stvara se jedan kartel u kome zakoni tržišta više ne važe, zato što su unapred određene transakcije dogovorene, a da to prethodno nije prošlo kontrolu Komisije za zaštitu konkurencije“, objašnjava Ninić.

Igor Žeželj Foto: printscreen instagram@igorzezelj

Na ovaj način Telekom je postao upravljač i Adria Media Grupe, kao i njenog tabloida „Kurir“, ali i istoimene televizije, navodi advokat. Čudno je, kaže Ninić, što je zbog ovog posla Igor Žeželj izgubio deo kontrole nad svojim preduzećima.

„Netipična je situacija u kojoj vlasnik jednog privrednog društva, koji je zaključio ugovor sa drugim privrednim društvom, ne može slobodno da raspolaže imovinom svog preduzeća, u ovom slučaju udelima i da se takva restrikcija uvodi jednim komercijalnim ugovorom, a da to nije posledica neke sudske odluke, presude, rešenjem o privremenoj meri zabrane raspolaganja“, dodaje.

Zbog učešća Telekoma i ograničavajućeg karaktera, Vajrles media morala je ugovor da prijavi Komisiji za zaštitu konkurencije pre nego što je njen Mondo INC tražio dozvolu za koncentraciju učesnika na tržištu pri kupovini Adria Media Grupe. Međutim, Mondo je zahtev podneo 16. oktobra 2018, ali ne i sporni ugovor, sklopljen sa Telekom dan ranije.

Iz obrazloženja Komisije vidi se da ni Telekom nije prijavio postojanje ugovora, iako je i on imao tu obavezu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Postavlja se pitanje da li bi Komisija dozvolila akviziciju, da li bi odborila koncentraciju vlasništva i fuziju između Monda INC i Adria Media Grupe da je znala za postojanje jednog ovakvog sporazuma. To povlači po sebi posledice po Zakonu o opštem upravnom postupku – Komisija kada sazna nove činjenice, koje su od uticaja za rešenje upravne stvari, može da ponovi postupak i Komisija je dužna da u ovom slučaju, po službenoj dužnosti, ponovi postupak i preispita ovo svoje rešenje“, navodi advokat.

Zabrinjavajuće što je tako veliki posao osiguran samo sa tri blanko menice, kaže Ninić
Takođe, Ninić kaže – potpuno je netipično i zabrinjavajuće u privrednom poslovanju to što je tako veliki posao osiguran samo sa tri blanko menice, koje je Vajrles media dala Telekomu, umesto sa bankarskom garancijom.

Verovatno za garanciju nisu ispunjavali uslove, pretpostavlja Ninić.

Inače, prema pisanju portala Nova.rs, ovaj ugovor samo je delić poslova Telekoma i Igora Žeželja.

Kompanija Telecruiser d.o.o. koja je delom u Žeželjevom vlasništvu, zadužena je za produkciju TV prenosa za TV Arena sport, odnosno firmu Arena Channels Group, koja je u 100% vlasništvu Telekoma Srbije. Na jednom od računa koje je Telecruiser ispostavio Areni Sport, vidi se da Arena treba da plati nešto više od pola miliona dinara za uslogu produkcije TV prenosa košarkaške utakmice Mega Bemax – Igokea, a da dodatna usluga tehničke podrške TV prenosa utakmice Crvena zvezda – Cedevita košta oko 118 hiljada dinara.

Kompanija Telecruiser je osnovana u oktobru 2019. godine i nalazi se na istoj adresi kao i Wireless Media.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare