Foto: N1

U Upravnom sudu u Beogradu održano je ročište na suđenju po tužbi mreže SBB protiv Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) na kojoj je SBB izneo argumentaciju i ponovio zahtev da odluke RATEL-a iz 2019. godine budu ukinute.

Advokat SBB-a Veljko Smiljanić je izjavio da je RATEL doneo nezakonitu odluku i odlučio da ignoriše optičku infrastrukturu koju Telekom Srbija gradi i uspostavlja kontrolu Telekoma nad mrežom koja ne omogućava pristup drugim operatorima.

Uz to RATEL istovremeno pokušava da reguliše SBB koji je manji operator na tržištu i u suštini jedini koji predstavlja kakvu takvu konkurenciju, rekao je advokat.

„Sud je danas imao usmenu raspravu, izneli smo argumente, RATEL se nije pojavio i mi se nadamo da će sud u roku od najviše 30 dana poništiti RATEL-ove odluke i omogućiti fer konkurenciju između državnih i privatnog operatora“, rekao je Smiljanić.

On je objasnio da je Telekom ranije imao obavezu da omogući pristup svojoj mreži bakarnih žica, a da je onda RATEL doneo odluku po kojoj je SBB operator sa značajnim tržišnom snagom, odnosno suštinski monopolista, i pokušavao da pokaže da SBB i Telekom Srbija nastupaju zajednički, odnosno usaglašeno na tržištu.

„Korisnicima je jasno da su Telekom kao državni i SBB kao najveći privatni operator vrlo intenzivni i žestoki konkurenti i mi smo ranije argumentovali zašto smatramo da SBB uopšte ne treba da bude regulisan. Ali, RATEL je ne samo ignorisao, već je regulacije oslobodio celokupnu mrežu ‘Supernova’ koju je Telekom kupio i celokupnu optiku koju je Telekom zajedno sa Huavejem gradi po celoj Srbiji“, rekao je Smiljanić.

On je dodao da očekuje da sud poništi rešenje RATEL-a i vrati na početni postupak kojim je samo Telekom regulisan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar