Zašto se rekordna zaplena kokaina u CG povezuje sa „škaljarcima“

Hronika 29. avg. 202121:11 > 21:15
Podeli:
Crna Gora Zaplena droge
Foto:Screenshot/Twitter/Uprava policije Crne Gore/Uprava policije Crne [email protected]

Igor Krstović, bratanac Budimira Krstovića, u čijem magacinu u opštini Zeta je pronađeno 1.400 kilograma kokaina važi za jednog od članova škaljarskog klana, jedna je od indicija koja ukazuje da bi rekordna količina od tone i po kokaina, koja je zaplenjena u Podgorici, mogla da bude "u vlasništvu" pripadnika škaljarskog klana. Da li je drogu zaista naručio neko od "škaljaraca" i da li je utovarena u Argentini kako se sumnja, trebalo bi da utvrdi istraga crnogorske policije i tužilaštva.

U akciji kodnog naziva „187“, u kome je otkriveno 1.400 kilograma kokaina u tovaru banana, uhapšeni su otac i ćerka, Budimir i Marina Krstović, dok policija, prema podacima crnogorskih medija, još uvek traga za ostalim osumnjičenima. Otac i ćerka sumnjiče se za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a kokain je bio označen natpisom „kovid“.

Crna Gora Zaplena droge
Foto:Screenshot/Twitter/Uprava policije Crne Gore/Uprava policije Crne [email protected]

Kokain, vredan oko sto miliona evra bio je smešten na brodu „MSC  Charlote“, koji je prevozio i banane. Stigao je u barsku luku pod zastavom Libije, a prethodno je bio usidren u slovenačkoj luci Koper.

Budimir Krstović je, prema informacijama Insajdera, bio izvršni direktor podgoričke firme „San Francisko“, koja je u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća. Inače, ono što je zanimljivije jeste da je Budimirov bratanac, Igor Krstović, povezan sa škaljarskim klanom, a njegova likvidacija pokušana je u Zeti, krajem januara prošle godine, kada je u njega ispaljeno 26 hitaca, od kojih su sedam završila u njegovom telu.

Krstović se nakon ranjavanja lečio u Podgorici, a potom je prebačen u bolnicu Medicinskog fakulteta u Hanoveru. Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke otkazalo je dve nedelje kasnije gostoprimstvo Krstoviću i zabranilo mu ulaza u Nemačku na pet godina. Krstović je potom nastavio lečenje u Turskoj, a bolnici u Hanoveru platio je bolničke troškove u iznosu od 100.000 evra.

Inače, za ranjavanje Igora Krstovića, crnogorsko tužilaštvo sumnjiči Dragišu Bulatovića i Vidoja Stanišića. koji su navodni pripadnici kavačkog klana. Obojica se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju putem pomaganja, a negirali su pokušaj ubistva Krtovića, tvrdeći da imaju alibi. Suđenje za pokušaj ubistva Krstovića je u toku.

Potraga za vođom škaljaraca

Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da je organizator kriminalne grupe koja je planirala ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Međutim, Vukotić je nedostupan pravosudnim organima Crne Gore, koji pokušavaju da ga lociraju.

Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

Budimir Krstović, koji nikada nije osuđivan, u poslovnim krugovima je poznat pod nadimkom Budo Banana, zbog biznisa sa uvozom banana.

Mediji su 2001. godine izveštavali o otmici njegovog brata Dušana, koji je nakon četiri dana oslobođen uz pomoć policije.

Budimir se 2015. godine našao u petočlanoj komisiji KK Partizana, nakon ostavke predsednika Predraga Danilovića, koja je vodila klub do izbora novog predsednika.

Komisija u kojoj je bio i Krstović je, nekoliko meseci posle Danilovićeve ostavke, jednoglasno predložila za novog predsednika Nikolu Pekovića, nekadašnjeg igrača NBA, ali javnosti poznatog i kao kuma Duška Šarića, brata narko-bosa Darka Šarića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar