Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva od Ane Brnabić da Vlada Srbije bez odlaganja donese odluku da svi zaposleni koji su na bolovanju jer su zaraženi kovidom 19 i svi koji su u kućnoj izolaciji dobijaju 100 odsto naknade zarade i to tako što će 65 dosto isplaćivati poslodavac, a 35 odsto Republički fond za zdravstveno osiguranje.

„Zbog eskalacije epidemiološke krize i eksponencijalnog rasta broja zaraženih ovu odluku treba doneti bez odlaganja jer veliki broj ljudi odlazi na posao uprkos sumnji da su zaraženi s obzirom da bi odlaskom na bolovanje i dobijanjem 65 odsto naknade zarade bili u situaciju da ne mogu da prehrane svoje porodice. Dosadašnja preporuka Vlade poslodavcima da isplaćuju 100 odsto zarade je čista demagogija i ne znači nista, jer nije obavezujuća a mnogi poslodavci zbog katastrofalne ekonomske situacije nisu u mogućnosti to da učine, čak i ako imaju dobru volju“, piše u saopštenju.

Kako navode SPC, ova mera je važna ne samo kao mera socijalne politike i zaštite minimuma životnog standarda stanovništva, već i kao sredstvo „koje će doprineti da se suzbije epidemija jer smo u situaciji da veliki broj obolelih odlazi na posao čime se epidemija dodatno rasplamsava“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar