Foto: Shutterstock/serato

U Srbiji je u avgustu ove godine izdata 2.041 građevinska dozvola, što je za 4,4 odsto manje nego pre godinu dana, objavio je danas Republčki zavod za statistiku.

Od ukupnog broja 84,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15,9 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 74,6 odsto dozvola izdato je za stambene, a 25,4 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (76,6 odsto).

Prema dozvolama izdatim u avgustu prijavljena je izgradnja 1.906 stanova, s prosečnom površinom od 79,7 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 157,8 kvadrata, a 85 odsto
stanova u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće 66,1 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje je 83,9 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Srednjobanatskoj oblasti, 23,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (21,1 odsto) i Beogradska oblast (20,8 odsto).

Mihajlović: 16.000 gradilišta više ove godine

Sa druge strane, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je u Srbiji aktivno 16.000 gradilišta više nego u septembru prošle godine.

Uz to je navela da je predračunska vrednost tih radova prošle godine iznosila 56 milijardi dinara, a sada 96 milijardi dinara, prenelo je njeno ministarstvo.

Ukazala je da to govori da je građevinarstvo „zamajac privrednog razvoja“ i da gradilišta u Srbiji rade sve vreme tokom pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram