Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Član Upravnog odbora NVO RERI advokat Rodoljub Šabić ocenio je da izjava savetnice predsednika države Suzane Vasiljević o izgradnji gondole na Kalemegdanu izaziva brojne neprijatne asocijacije. Posebno, kako objašnjava, zato što rezolutan ton upućuje na zaključak da iza izjave izvesno stoji sam predsednik.

Suzana Vasiljević je sinoć na TV Pink rekla da predsednika Aleksandra Vučića niko ne može da spreči da se projekat izgradnje žičare-gondole na Kalemegdanu završi. Navela je kako se predsednik jako radovao toj gondoli, kao što se raduje i gondoli na Kalemegdanu i istakla da ga niko neće sprečiti da taj projekat i realizuje.

Šabić je ocenio da se ovakva izjava ne može dovesti u sklad sa minimalnim standardima uređene države.

„Ta poruka je u potpunom neskladu sa lošim mišljenjima koje o projektu imaju bezmalo svi relevantni stručni subjekti (kulturološki, muzeološki, arheološki, istorijski, pravni…) a i hiljade i hiljade gradjana. Takva poruka je i u potpunom neskladu i sa ustavnom pozicijom i ovlašćenjima predsednika republike koji kao državni organ nema bukvalno nikakvih ovlašćenja“, naveo je Šabić.

Poruka da će gondola na Kalemegdanu po svaku cenu i bezuslovno biti realizovana, dodao je on, imaće i loše posledice po medjunarodni ugled zemlje.

„Ne treba zaboraviti da je već nagoveštaj ove ideje svrstao Kalemegdan na listu sedam najugroženijih spomenika Evrope (Europa Nostra). Poruka takodje ostavlja bez odgovora teško pitanje krajnje problematične finansijske konstrukcije projekta. Vlast duguje javnosti i odgovor na pitanje – zašto za ovaj projekat, po dužnom kilometru, treba potrošiti desetostruko više javnog novca“, kazao je član NVO RERI.

Šabić kaže da izjava Suzane Vasiljević predstavlja i direktan pritisak na sud.

„NVO Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je još početkom prošle godine, nakon što je tužbom Upravnom sudu otvorio pitanje očigledne nezakonitosti celog projekta, uspeo da izdejstvuje da sud odredi privremenu meru i naloži obustavu radova, do konačne odluke. Ročište nakon kog Upravni sud treba da donese definitivnu odluku o zakonitosti projekta upravo predstoji, zakazano je za februar“, rekao je Šabić.

On se zapitao da li je slučajna koincidencija da se sudije koje bi trebalo da donesu odluku, suočavaju od strane najbližih saradnika najmoćnijeg čoveka u zemlji s porukom da njega ništa neće sprečiti da projekat realizuje.

„Slučajna ili ne, takva poruka nema nikakve veze sa zakonom i unapred obezvredjuje svaku odluku suda koja ne bi bila u skladu sa željama onog ko poruku upućuje“, zaključio je Šabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram