Foto: Shutterstock

Novi ambasador Slovačke Fedor Rosoha izjavio je za septembarski broj magazina CorD da se nada da će iskusan diplomata Miroslav Lajčak moći da dovede Beograd i Prištinu u poziciju da potpišu sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je u intervjuu rekao da je Slovačka u martu 2007. usvojila odluku da se teritorijalna neslaganja ne mogu menjati jednostrano i suprotno međunarodnom pravu i da i dalje nemaju razloga da promene svoje viđenje kosovskog problema.

„Iskreno se nadam da ćemo uskoro biti bliži postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Naravno, oživljavanje dijaloga je jedna stvar, a potpisivanje sporazuma potpuno druga“, rekao je Rosoha.

On je dodao da svi treba da imaju na umu da je dijalog bio suspendovan skoro dve godine, a da ako dve strane ne razgovaraju onda nema šanse da se postigne napredak.

Na pitanje da li bi priznavanje Kosova mogao da bude uslov za ulazak Srbije u EU, Rosoha je rekao da takav uslov sada ne postoji.

On je dodao da poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU predstavlja poseban kriterijum, koji se ispunjava procesom normalizacije odnosa sa Prištinom, ali da priznavanje kao takvo nigde nije pomenuto, ni u poglavlju 35, niti u pregovaračkom okviru sa EU.

„Normalizacija odnosa, usvajanje sveobuhvatnog sporazuma nije isto što i priznavanje. Beograd treba da normalizuje odnose sa Prištinom, to je jasan uslov koji treba imati na umu, i na kraju to će jedino pomoći ljudima koji žive na Kosovu, bez obzira na nacionalnost“, rekao je Rosoha.

Komentari

Svi komentari (0)