EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc potvrdio je danas da su se izraelski vojni avioni našli na udaru ruske protivavionske vatre nad Sirijom u maju, ali da je meta promašena, te da je to bio jedan jedini takav incident.

Ganc je to obelodanio u vreme napetosti između Izraela i Rusije zbog ranijih izraelskih osuda rata u Ukrajini i najnovijeg spora oko predstavništva Jevrejske agencije, koja pomaže Jevrejima da se usele u jevrejsku državu.

Pošto su pomogle Damasku da preokrene tok građanskog rata, koji traje više od jedne decenije, ruske snage u Siriji su gledale kroz prste na izraelske napade iz vazduha na proiranske ciljeve i konvoje s oružjem, navodno namenjenje libanskom Hezbolahu.

Izraelski TV kanal 13 je međutim objavio da je 13. maja ruska baterija S-300 protivvazdušne odbrane otvorila vatru na izraelske avione tokom napada u Siriji, ali ni jedan nije pogođen.

Ganc je rekao da se to samo jednom desilo i to kada avioni već nisu bili blizu, odgovarajući na pitanje da potvrdi izveštaj medija.

Ambasada Rusije u Tel Avivu nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa da prokomentariše taj izveštaj.

Izraelska saradnja sa Rusijom iznad Sirije je sada stabilna, misli Ganc, kako je rekao.

„Ali mi uvek preispitujemo tu priču kao da je tek počela“, dodao je on.

***

BONUS VIDEO: Šta je uzrok pada Antonov aviona u Grčkoj?


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)