Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vrhovni sud Izraela odobrio je 21. jula oduzimanje državljanstva građanima koji "sprovode radnje koje predstavljaju kršenje lojalnosti prema državi", uključujući terorizam, špijunažu ili izdaju. Presuda se odnosi na Zakon o državljanstvu iz 2008. koji državi daje ovlašćenjima da oduzima državljanstvo na osnovu radnji koje predstavljaju "kršenje lojalnosti".

Do odluke suda došlo je nakon odvojenih žalbi u slučajevima dvojice palestinskih državljana Izraela koji su osuđeni za napade u kojima su ubijeni izraelski državljani.

Njih dvojica su osuđeni na duge kazne, ali je država tražila da im se oduzme državljanstvo.

Vrhovni sud je u ova dva slučaja odbio oduzimanje državljanstva na osnovu „ozbiljnih proceduralnih nedostataka“, ali je presudio da je sama praksa ustavna.

Kako je navedeno, građanima se može oduzeti državljanstvo čak i ako nemaju drugo, ali ministar unutrašnjih poslova mora takvoj osobi obezbediti pravo boravka.

Ministar finasija Avigdor Liberman je pohvalio sud za okončanje apsurdne situacije u kojoj građani „mogu počiniti okrutne akte terorizma i imati državljanstvo Izraela“.

Udruženje za ljudska prava u Izraelu (ACRI) i organizacija Adalah – Pravni centar za prava arapske manjine u Izraelu upozorili su da je zakon diskriminatoran i da će se „verovatno koristiti isključivo protiv palestinskih državljana Izraela“.

„Postoji mnogo slučajeva u kojima su Jevreji učestvovali u teroru, a ministarstvo unutrašnjih poslova nije ni jednom pomislilo da apeluje da im se oduzme državljanstvo“, rekao je Oded Feller iz ACRI-a za Rojters.

On je dodao da se sporni zakon može primeniti bez obzira na to da li je neko osuđen ili samo osumnjičen za krivična dela.

U saopštenju suda, sudije su priznale da ostavljanje osobe bez državljanstva dovodi u pitanje standarde međunarodnog prava, ali je mišljenje većine bilo da „teškoća sama po sebi ne čini čitavu praksu neustavnom“.

BONUS VIDEO: Upad izraelske policije u džamijju Al-Aksa


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar