Marija Zaharova Foto:Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusija je danas kritikovala stav koji je Izrael zauzeo prema Moskvi u proteklim mesecima zbog rata u Ukrajini i zbog nesporazuma o predstavništvu Jevrejske agencije u toj zemlji.

Ministarstvo pravde Rusije zatražilo je nedavno zatvaranje predstavništva agencije, koja pomaže Jevrejima da se usele u jevrejsku državu, što je izazvalo diplomatski spor s Izraelom.

„Nema potrebe da se politizuje situacija i projektuje na ukupne rusko-izraelske odnose“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da sve organizacije moraju poštovati ruski zakon, preneli su izraelski mediji.

Nešto ranije je portparolka Minstarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila u intervijuu za televiziju da su pitanja koja se tiču Jevrejske agencije više pravna nego nacionalna.

„To je pitanje za ministarstvo pravde, to je informacija koju ja imam. To je definitivno pravna stvar“, odgovorila je Zaharova na pitanje o budućnosti agencije.

Ona smatra takodje da podrška Izraela Ukrajini posle ruske invazije podstiče pitanja.

„Izjave koje dolaze iz Izraela su pristrasne i potpuno nekonstruktivne. Kada antiruske procene daje izraelsko rukovodstvo na različitim nivoima i kada je politika proukrajinska i u korist režima u Kijevu postavljaju se pitanja“, rekla je portparolka.

Jevrejska agencija za Izrael sa sedištem u Jerusalimu je najveća jevrejska neprofitna organizacija u svetu.

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je posle sastanka u ponedeljak s izraelskim premijerom Jairom Lapidom, na kome se razgovaralo kako da se reši kriza sa Rusijom, da su aktivnosti Jevrejske agencije „bliske njegovom srcu“.

Hercog, koji je rukovodio Jevrejskom agencijom od 2018. do 2021. godine, je dodao da u potpunosti sarađuje sa premijerom Lapidom za „državu Izrael i za jevrejski narod“ i da će pomoći gde god može.

Ruski mediji su ranije objavili da Jevrejska agencija krši zakone Rusije, između ostalog, prikupljanjem i prenošenjem podataka o ruskim građanima.

Prvo ročište zakazano je u sudu u Moskvi za 28. jul kojem se obratilo Ministarstvo pravde Rusije, tražeći raspuštanje predstavništva Jevrejske agencije za Izrael u Rusiji.

To se smatra prvim praktičnim korakom posle upozorenja ruskih vlasti da će se protiv te organizacije pokrenuti zakonska akcija ako ne ispuni niz zahteva.

Izrael, međutim veruje da to nije posledica kršenja zakona već osveta Moskve zbog podrške Jerusalima Ukrajini.

***

BONUS VIDEO: Upad izraelske policije u džamijju Al-Aksa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram