Podeli
DSS Demokratska stranka Srbije
Foto:Promo

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da je Ministarstvo kulture i informisanja dužno da objasni razloge zbog kojih se Prirodnjačkom muzeju oduzima status samostalne ustanove, naglašavajući da je ta institucija osnovana 1895. godine, a tokom 125 godina rada postigla je impozantne uspehe u oblasti nauke, muzeologije i pedagogije, .

“Budući da racionalne razloge nije moguće pronaći, postoji osnovana sumnja da ova namera ima veze sa korupcionaškim poslovima i investitorskim urbanizmom koji uništava svako kulturno i istorijsko nasleđe u Beogradu koje se nađe na putu povećenja profita vlasnika sumnjivog kapitala”, ukazuje DSS.

Kako se navodi, treba podsetiti da je planom detaljne regulacije bloka na Vračaru između ulica Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve predviđena i mogućnost rušenja zgrade sadašnjeg Prirodnjačkog muzeja, koju je projektovao arhitekta Danilo Vladisavljević i koja spada u vredno arhitektonsko nasleđe grada.

“Da li je moguće da će Prirodnjački muzej biti žrtva sprege bezgranično bahatih, neprofesionalnih i korumpiranih gradskih urbanista, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, primitivnih investitora i kapitala sumnjivog porekla, upitala je DSS. Ministarstvo kulture mora da se hitno oglasi, a stručna javnost da digne glas u odbranu Prirodnjačkog muzeja”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar