Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer što Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, te da se nada da će ova godina po tom pitanju biti drugačija i dodala da Češka podržava evrointegracije Srbije.

Upitana da li je češki kolega ohrabrio kada je reč o evrointegracijama i kada očekuje otvaranje novih poglavlja, Brnabić je rekla da je u svim bilateralnim ili razgovorima sa češkim partnerima na skupovima i konferencijama ohrabrena stavom Češke u vezi sa evropskim integracijama Srbije i celog Zapadnog Balkana.

Ona je zahvalila Češkoj, jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj EU put.

„Oni i redovno i brzo daju saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni i nemamo tu nikakvu nejasnoću. Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da uvek polazi od sebe, odnosno da zna da i Srbija mora i zna šta treba da učini, ali da nije fer što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.

„Da li je Srbija zaslužila da joj se prošle godine ne otvori nijedno poglavnje? Apsolutno ne. To nije bila dobra odluka, i nije bila fer, niti odluka koja oslikava sve što je Srbija uradila“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da to Srbiju neće obeshrabriti, jer se reforme sprovode zbog naših građana i privrede, i zemlju će učiniti jačom.

„Nadam se da će ova godina u tom smislu biti drugačija“, rekla je Brnabić.

Ona je zavlalila i evropskom komesaru Oliveru Varheju na pomoći, kao i nekim pojedinačnim zemljama članicama, poput Francuske koja je predložila novu metodologiju, koja će ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar