Podeli
Foto: Nova.rs

Pre desetak dana, Institut za sudsku medicinu u Prištini, saopštio je da je u Kiževaku kod Raške pronađena masovna grobnica. Dva dana kasnije, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović potvrdio je da su pronađeni posmrtni ostaci, i da će njihova identifikacija biti moguća posle analize DNK. A Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražilo je ekshumaciju tela pronađenih u opštini na jugozapadu Srbije

Pročitajte još:

“Naša informacija kaže da bi na ovoj lokaciji moglo biti između 15 i 17 posmrtnih ostataka. Ali, moram da napomenem da ćemo je u potpunosti istražiti. Naredne nedelje ćemo na lokaciju dovesti i predstavnike ambasada i međunarodnih organizacija”, kaže Odalović.

Veljko Odalović
Foto: Nova.rs

Iz Instituta za sudsku medicinu u Prištini su saopštili da sumnjaju da je reč o albanskim žrtvama.

“Sumnjamo i mi, da budemo jasni. Ali, nikakve bliže informacije ne možemo dati, dok se ne utvrdi identitet”, rekao je Veljko Odalović, kojeg smo zatekli na lokaciji u Kiževaku.

Stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima koje je dostavio Crveni krst.

“Želim da istaknem da ovih dana očekujemo, bar takva uveravanja imamo, da i Priština postupi po našim zahtevima. Sa njima smo podelili informacije o metohijskom kraju, a to nekih pet lokacija koje zahtevalo da se istraže”, kaže Odalović.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha. EULEX je uputio zahtev Međunarodnom komitetu Crvenog krsta za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini. Potom je usledio terenski rad, koji je doveo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Zanimljivo je da ovu vest nije komentarisao gotovo niko iz vlasti u Srbiji. Nekoliko dana pošto je otkrivena grobnica u Raškoj, objavljena je vest da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjen ulazak na Kosovo. Ni o tome nijedan zvaničnik Srbije ništa nije rekao.

Foto: Nova.rs

Kiževak je peto mesto u Srbiji na kojem su otkrivene masovne grobnice. Ranije su grobnice, sa ukupno 941 telom, pronađene u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici. Pitanje nestalih je deo agende dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a rešavanje tog problema ušlo je i u sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra.

Komentari

Vaš komentar