SZO: Svaka deseta osoba na svetu je možda zaražena koronom

Svet 05. okt. 202016:25 > 16:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Otprilike svaka deseta osoba je možda zaražena koronavirusom, što čini većinu svetske populacije ranjivom na bolest COVID-19 koju izaziva koronavirus, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Majk Rajan, glavni stručnjak SZO za hitne slučajeve, obratio se Izvršnom odboru agencije, i naveo da su Sjedinjene Države optužile Kinu zbog, kako su je nazvale, „propusta“ da pruže tačne i pravovremene informacije o izbijanju pandemije.

Pročitajte još:

Ali Zang Iang iz Kineske nacionalne zdravstvene komisije rekla je: „Kina je uvek bila transparentna i odgovorna za ispunjavanje naših međunarodnih obaveza.“ Kina je održavala bliske kontakte sa svim nivoima zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija“, dodala je ona.

Rajan je rekao da slučajevi epidemije rastu u delovima jugoistočne Azije i da su smrtni slučajevi u porastu u delovima Evrope i istočnog mediteranskog regiona.

„Naše trenutne najbolje procene govore nam da je oko 10 odsto svetske populacije možda zaraženo ovim virusom. Razlikuje se u zavisnosti od zemlje, varira od urbane do seoske sredine, razlikuje se zavisno od grupa. Ipak to znači da velika većina sveta ostaje u opasnosti“, rekao je Rajan.

„Sada idemo u težak period. Bolest se i dalje širi “, rekao je Rajan.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

SZO i drugi stručnjaci rekli su da je virus, za kojeg se veruje da se pojavio na tržištu hrane u centralnom kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine, životinjskog porekla.

„SZO je podnela spisak stručnjaka za učešće u međunarodnoj misiji u Kini radi istrage porekla, na razmatranje kineskih vlasti“, rekao je Rajan, ne navodeći detalje.

Američki pomoćnik ministra za zdravstvo Bret Džiror rekao je da je od presudne važnosti da 194 države članice SZO dobiju „redovna i pravovremena ažuriranja, uključujući opis posla za ovaj panel ili bilo koje terenske misije, kako bismo svi mogli da se uključimo u proces i budemo sigurni u ishod“.

Nemačka je, govoreći za EU, rekla da bi ekspertska misija trebala uskoro biti raspoređena, pri čemu je i Australija podržala brzu istragu.

U međuvremenu, Aleksandra Dronova, zamenik ruskog ministra zdravlja, zatražila je procenu pravnih i finansijskih posledica Trampove administracije najavljujući povlačenje SAD iz SZO sledećeg jula.

„Sjedinjene Države neće platiti 80 miliona dolara koliko duguju SZO, već će preusmeriti novac da pomognu u plaćanju računa Ujedinjenih nacija u Njujorku“, rekao je američki zvaničnik 2. septembra.

Komentari

Vaš komentar