Ilustracija:Slđana Đermanović/Nova.rs

Koronavirus se kao bumerang uporno vraća zemljama u regionu. Pojedine države, koje su početkom leta proglasile pobedu nad virusom, sada su nova žarišta, dok je Srbija od crnog rekordera Balkana, postala "ostrvo" u moru zaraze u poređenju sa komšijama.

Iako je juče u Srbiji broj novozaraženih skočio sa 74 na 102, a jedna osoba je preminula od posledica koronavirusa, Srbija i dalje ima najmanji broj obolelih u poređenju sa Crnom Gorom, Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom.

Pročitajte još:

Posle testiranja nešto više od 2000 ljudi, zaraza je potvrđena kod 208 osoba iz Federacije BiH i 74 iz Republike Srpske. Sedam osoba umrlo je u poslednja 24 časa.

U Hrvatskoj je juče potvrđeno čak 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest osoba je umrlo.

„Neslavni“ rekorderi

Slovenija je juče postigla neslavni rekord – testirano je 3.123 građana, a na kovid-19 bilo je pozitivno 123, što predstavlja rekordan broj zaraženih u jednom danu u toj državi.

Još je gore u Crnoj Gori gde je poslednjih dana situacija toliko alarmantna da se razmatra uvođenje drastičnijih mera zaštite.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 230 novoobolelih i tri smrtna slučaja.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Moguša poručio je da je situacija u Crnoj Gori oko koronavirusa jako ozbiljna zbog velike unutrašnje transmisije.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Nove mere Kriznog štaba

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u zemljama u kojima Srbi vole da letuju, Krizni štab Vlade Srbije uveo je nove mere za sve državljane koji se posle 18 časova u petak budu vraćali iz inostranstva, a pre svega iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Oni će na granici dobiti pismeno obaveštenje da su pod nadzorom i da su u obavezi da se jave u kovid ambulantu u roku od 24 sata, bez obzira na to da li imaju simptome kovida-19 ili ne.

Pročitajte još:

Šta se dogodilo?

Trenutni „odnos snaga“ u regionu, kada je reč o koroni, promenio se u odnosu na situaciju početkom leta kada je Srbija bila parija Balkana i Evrope.

Na početku leta, Hrvatska i Crna Gora zatvorile su granice za Srbiju pravdajući donekle političku odluku visokim brojem novozaraženih. Državljani Srbije u Crnu Goru, koja je početkom leta objavila da je „korona fri“ destinacija, nisu ni mogli da uđu, dok im je u Hrvatsku bilo dozvoljeno da idu samo sa negativnim PCR testom.

Foto: Nova.rs

Evropska unija takođe je stavila Srbiju na „crnu listu“, i uvela obavezan dvonedeljni karantin za Srbe koji putuju u zemlje EU. Državljani Srbije ni sada nisu skinuti sa liste rizičnih zemalja iako je situacija sa koronavirusom pod daleko većom kontrolom nego u nekim drugim zemljama EU, koje beleže rekordan broj novozaraženih.

Sredinom leta, kada su strožije mere zaštite koje su uvedene u Srbiji počele da daju ploda, situacija se polako promenila i broj novozaraženih je počeo da opada, ne drastično, ali ipak da opada, naročito kada se uzme u obzir situacija u regionu.

Kao zemlje koje žive od turizma, i Crna Gora i Hrvatska su otvorile svoje granice za turiste, što je dovelo do porasta broja novozaraženih. Analize turističke sezone pokazale su da se rizik donekle isplatio Hrvatskoj, koja je prošla bolje od očekivanog, ali ne i Crnoj Gori gde je sezona u najvećoj meri propala.

Budva Foto: Shutterstock/LMspencer

Uz to, što je još važnije, Crna Gora je od „korona fri“ zemlje postala neslavni rekorder sa najvišom stopom zaraženih po broju stanovnika.

U Hrvatskoj, gde je broj novozaraženih počeo da skače, što je izazvalo masovni egzodus austrijskih i nemačkih turista, vlasti su počele da optužuju goste iz Srbije da su im „uvezli“ koronu, što eksperti demantuju.

Nisu krivi samo turisti

Ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić kaže da je pogrešan utisak stvoren u javnosti da su granice prerano otvorene.

„Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Današnji broj umrlih na 100 hiljada stanovnika nas stavlja samo iza Bugarske, Rumunije i Španije, gde smo bili daleko ispod u junu. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobedili virus, da je virus oslabio… To je sve bilo nestručno i to ignorisanje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih tokom leta nego što smo imali na proleće“, rekao je on.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare