Insajderski izveštaj: Tramp ne zna gde udara

Svet 13. jan. 202115:22
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

Predstavnički dom Kongresa SAD u sredu će razmatrati njegov opoziv, ali se ne očekuje da će odlazeći predsednik države Donald Tramp pripremiti žestoku odbranu protiv optužbi da je izazvao prošlonedeljne smrtonosne nemire ispred Kapitola u Vašingtonu. Tramp zna da su šanse da bude opozvan nekoliko dana pred kraj mandata male budući da republikanci kontrolišu Senat - makar to bilo još nedelju dana, kažu insajderi.

Pročitajte još:

„Ne pripremamo agresivnu odbranu“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Bele kuće. To je logistički nemoguće. Savetnika nema budući da se Tramp distancirao od svih saradnika i savetnika sa kojima je pregrmeo neke krizne momente u proteklom mandatu, uključujući savetnika Pata Cipolonea, dodao je zvaničnik.

Poslednje dane mandata Tramp i dalje provodi govoreći svima koji žele da ga slušaju kako je došlo do izborne krađe i kako Džo Bajden nije pobedio na izborima. Uprkos distanciranju, uz Trampa je i dalje ostala šačica lojalnih saradnika uključujući Rudija Đulijanija koji je sa njim od početka, piše Politiko pozivajući se na osam bivših i sadašnjih Trampovih saradnika.

„Od izbora svakodnevni poslovi poput potpisivanja izvršnih naredbi i fokusiranja na politiku definitivno su zapali u zadnji plan jer je njegov fokus i dalje na izborima i menjanju rezultata“, rekao je zvaničnik Bele kuče. „Više je nego očigledno da se ne bavimo politikom“.

Nakon što je Tviter suspendovao njegov nalog, Tramp sve više vremena provodi na telefonu. To, rekao je jedan njegov bivši saradnike, ne znači da priča sa mnogo ljudi već „sa istim ljudima iznova i iznova“.

„Priča sa onima koji su spremni da ga saslušaju“, rekao je zvaničnik.

Kada je reč o predsedničkom poslu, Tramp ga je prepustio drugima, uključujući potpredsednika Majka Pensa koji predsedava kriznim štabom Bele kuće za borbu protiv korone od koje dnevno u SAD umre više od 3000 ljudi. Stvari koje čekaju predsednički potpis izgleda da će dočekati novog predsednika jer je Tramp potpuno okrenut sebi i izborima za koje i dalje neće da prizna da je izgubio.

„Stiče se utisak saobraćajne gužve i što više papira čeka na poziv to frustrira sve“, rekao je bivši zvaničnik.

Iz sveta i regiona čitajte:

Odnos Trampa i Pensa takođe je u poslednje vreme nategnut jer je Pens odbio da ne prizna Bajdenovu pobedu dok je predsedavao Kongresom koji je trebalo da potvrdi izborni rezultat. Posle višenedeljne tišine, dvojica zvaničnika su se u ponedeljak uveče sastala u Ovalnoj sobi.

„Dobro su se ispričali o nedelji pred nama i o dostignućima administracije u poslednje četiri godine“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik. „Takođe su se saglasili da oni koji su upali u Kapitol ne predstavljaju Amerika na prvom mestu pokret“.

Trampov razgovor sa Pensom nije jedini signal da pokušava da izgladi odnose i sredi stvari pre glasanja o impičmentu. Tramp je takođe proglasio vanredno stanje u vašingtonskom okrugu Kolumbija (Vašington DC) i naredio federalnim vlastima da obezbede sve što je potrebno za predstojeću inauguraciju.

Tramp je takođe dodelio Predsedničku medalju slobode repubikanskom kongresmenu Džimu Džordanu iz Ohaja a posetiće i Alamo u Teksasu kako bi obišao zid na granici sa Meksikom, što će najverovatnije biti njegov poslednji put pre izlaska iz Bele kuće.

Međutim, iako njegov raspored koji se svakodnevno objavljuje odaje utisak da je zaposlen, Tramp se zapravo prilično zakopao u kuću i usporio.
Njegovi poslednji dani na vlasti ponovo su pod senkom impičmenta. Predstavnički dom sutra će glasati o opozivu a potom će biti prosleđen Senatu gde je vođa većine Mič Mekonel nagovestio da rasprava o ovom pitanju neće početi pre 19. januara.

Impičment

Opoziv predsednika – odnosno impičment – napisan je u američkom Ustavu sa ciljem zaštite najvišeg izabranog kabineta od „izdaje, podmićivanja i drugih velikih zločina i prekršaja“. Ipak, impičment nije jedini način da se predsednik smeni; daleko komplikovaniji put – koji još nikad nije primenjivan – je onaj opisan u 25. amandmanu.

Taj amandman definiše proces nasleđivanja predsednika ili potpredsednika u slučaju da ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Amandman koji je stupio na snagu 1967. godine, propisuje da potpredsednik preuzme poslove u slučaju da predsednik napusti položaj. On osigurava i mehanizam kojim se predsednik može privremeno odreći svojih ovlašćenja ako, na primer, mora da ode na operaciju ili nešto slično.

Najvažnije, on podrazumeva i način bezuslovne smene predsednika – ako „predsednik nije u mogućnosti da izvršava ovlašćenja i dužnosti svog kabineta“.

Kada je protiv njega prvi put pokrenuta procedura opoziva 2019. zbog optužbi da je zloupotrebi ovlašćenja i pritiskao predsednika Ukraine da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera, Tramp se agresivno branio sa sve timom advokata-ajkula, ratnom sobom, intervjuima i medijskim pojavljivanjima i republikancima koji su mu zdušno pomagali.

Ovih dana Tramp se okružio dokazanim i proverenim saradnicima na koje se oslanjao još od ulaska u Belu kuću – savetnikom Stivenom Milerom, direktorom personela Bele kuće Džonom Mekentijem, direktorom društvenih mreža Danom Skavino, čerkom Ivankom i zetom Džaredom Kušnerom. Tu je i mali tim advokata na čelu sa Đulijanijem koji i dalje nastavlja da ide Tramu niz dlaku i govori mu kako je pobedio na izborima.

Iako je većina republikanaca dugo pokušavala da privoli Trampa da se reši Đulijanija to im nije pošlo za rukom ali je zato, kaže bivši saradnik, Trampu pošlo za rukom da udalji od sebe veći u osoblja frustriranog situacijom i koje samo želi da se cela ova situacija konačno završi.

Broj osoblja u Beloj kući već je smanjen zbog praznika i koronavirusa ali i isteka mandata predsednika. Houp Hiks, jedna od njegovih najbližih savetnika, nije privirila u Trampovu kancelariju u poslednje dve nedelje, kažu izvori i namerava da napusti položaj ove sedmice.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar