kineska vakcina protiv korone
Foto: cnsphoto via REUTERS

Trim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije stiže krajem sedmice u Kinu kako bi istražili poreklo pandemije koronavirusa i to u trenutku kada broj zaraženih u Kini raste.

Pročitajte još:

Do utorka ujutru, broj umrlih od korone u Vuhanu porastao je na 1.000, dok je u centalnoj Kini od posledica virusa preminulo 108 ljudi, najviše u provinciji Hubei čiji je Vuhan glavni grad.

Tim eksperata SZO stigao je u ponedeljak u Kinu kako bi, prema rečima generalnog direktora SZO Tedrosa Gebrejesusa, „pripremili teren za veći međunarodni tim“ koji će im se uskoro pridružiti. Iz Pekinga je potom saopšteno da se njihov dolazak očekuje u četvrtak kada će se sresti sa kineskim kolegama.

SZO tim u Kini predvodi Brus Ajlvard koji je bio na čelu tima koji se bavio epidemijom ebole a predvodio je i programe imunizacije, kontrole bolesti i iskorenjivanja dečje paralize.

Njihov dolazak stiže u trenutku kada je SZO pod sve većim kritikama zbog svoje inicijalne odluke da ne proglase globalnu zdravstvenu krizu i zbog pohvala kineskim zvaničnicima zbog načina na koji su se izborili sa krizom uprkos dokazima da je situacija bila mnogo gora nego što se govorilo i da je Peking prikrivao dokaze o bolesti.

Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Za sada se ne zna da li će eksperti SZO otputovati do Vuhana gde je virus prvi put detektovan krajem 2019.

Gebrejesus je prošle sedmice izrazio nezadovoljstvo ponovnim odlaganjem misije SZO koja je još krajem 2020. trebalo da stigne u Kinu, da bi se to potom prolongiralo na januar 2021.

Članovi međunarodnog naučnog tima več su krenuli put Kine prošle sedmice, posle višemesečnih pregovora, kada su obavešteni da Peking nije spreman za njihov dolazak.

Kineska vlada strogo kontroliše sva istraživanja o poreklu virusa a državni mediji na sve načine pokušavaju da zavrte priču da je virus potekao negde drugde a ne sa pijace u Vuhanu. Veruje se da je to tajenje informacija dovelo do kašnjenja sa upozorenjem na pandemiju, blokiranja razmene informacija sa SZO i sporog početka testiranja.

Australija, SAD i druge zemlje zatražile su istragu o poreklu virusa što je izazvalo žestoku reakciju Pekinga.

Posle Tedrosovog saopštenja, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zemlja otvorena za dolazak SZO eksperata ali da i dalje radi na „neophodnim procedurama i relevantnim planovima“, kao i da su njihovi eksperti zauzeli sa brojim, malim klasterima i epidemijama virusa koji su prijavljeni proteklih nedelja.

Desetočlani tim SZO eksperata trebalo bi da sprovede „dubinsku“ epidemiološku, virološku i serološku procenu ljudi i životinja u Kini. „Cilj istrage nije da se pronađe krivac već da se razume šta se dogodilo i vidi da li, na osnovu tih podataka, možemo da umanjimo rizik da se nešto slično desi u budućnosti“, rekao je Fabijan Lenderc iz nemačkog „Robert Koh“ Instituta.

Foto:EPA-EFE/PAUL HILTON

„Trenutna pandemija kovida 19 pokazuje poražavajuć uticaj koji zoonotske bolesti imaju po ljudsko drštvo. Kako pandemija nastavlja da se razvija, od suštinske je važnosti da se razume kako je pandemija počela kako bi se sprečilo dalje širenje virusa i pojava novih virusa“, naveli su članovi tima.

Veoma je važno da SZO predvodi borbu protiv pandemije ali i da ima vodeću ulogu u razumevanju korena pandemije kako bismo bili bolje pripremljeni za sledeću, rekao je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Đuračić.

Iz sveta i regiona čitajte:

Nova epidemija u Hubeiju

Poreklo koronavirusa tema je intenzivnih spekulacija, mahom fokusiranih na to da ga prenose šišmiši i da je virus prešao na ljude koji ove životinje jedu i koriste u tradicionalnoj medicini.

Kina je uspela da dovede epidemiju pod kontrolu masovnim testiranjem, zatvaranjima i praćenjem kontakata ali se u poslednje vreme sve više slučajeva kovida 19 javlja u probinciji Hubei u blizini Pekinga, uprkos strogim epidemiološkim merama koje uključuju zabranu putovanja, zatvaranje škola i masovno testiranje.

Kina je od početka pandemije registrodana 87.536 slučajeva virusa i 4634 umrlih. Trenutno se u bolnicama leči 673 osoba, dok je jo 506 drugih u izolaciji i na posmatranju.

Nova epidemija u Hubeiju izazvala je zabrinutost jer su opasno blizu Pekingu, zbog čega su delovi provincije zatvoreni a saobraćaj u prekidu, dok oni koji ulaze u Peking moraju da dokažu da tamo rade i da su zdravi.

Peking je takođe prijavio nekolicinu slučajeva zbog čega su pojedine zajednice zatvorene a građani moraju da imaju negativne rezultate testa ako žele da odu do prodavnice i drugih javnih prostora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar