„Dara je bila jedna od nas“

Svet 21. feb. 202111:55 > 12:06
Podeli:
Foto: Promo, Youtube

Predsednica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svetskog rata Dobrila Kukolj izjavila je da je film "Dara iz Jasenovca" potresan za nekadašnje logoraše jer su kroz njega sve ponovo preživljavali, ali i apelovala na srpske umetnike i naučnike da doprinesu širenju svesti o stradanju Srba od ustaških zlikovaca.

„Gledali smo ponovo scene kroz koje smo prošli. Film je potresan za sve koji su to preživeli i bili svedoci tog kobnog vremena, preživljavajući torture i golgote od ustaških zlotvora i zlikovaca“ rekla je Kukoljeva Srni.

Pročitajte još:

Ona kaže da se atmosfera koju su preživljavali logoraši Jasenovca ne može opisati do kraja, te da su logoraši zadovoljni što su doživeli da se snimi film “Dara iz Jasenovca”.

„Dara je bila jedna od nas, jedna od žrtava, a svako od nas je imao svoju sudbinu”, rekla je Kukolj.

Kukoljeva je apelovala na srpske umetnike i naučnike da se uhvate u koštac sa ovom velikom temom i doprinesu širenju svesti o stradanju srpskog naroda od ustaških zlikovaca.

„Nadamo se da će ovaj film ući u istoriju kao prvi u nizu filmova koji će uslediti na ovu temu”, rekla je Kukolj.

Kukolj je u ime Gradskog udruženja logoraša Drugog svetskog rata izrazila zahvalnost reditelju filma Predragu Antonijeviću, koji je prvi uspio da “probije led” i snimi ovakav film te otvori put za nova snimanja.

Foto: Promo

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića prikazan je sinoć na RTS-u i RTRS-u.

Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

Film “Dara iz Jasenovca” prvi je igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Biljana Čekić Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Ova drama osvrće se na period Drugog svetskog rata, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Antonijević je najavio da će nakon ovog filma, u istoimenoj seriji priča biti proširena i događajima koji se odnose na operaciju “Oluja”, kao nastavak priče o srpskom stradanju i egzodusu iz Hrvatske, započetom tokom Drugog svjetskog rata.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar