Drakulić: Moja porodica se „raspala“ posle premijere „Dare“

Kultura 21. feb. 202111:33 > 11:58
Podeli:
Foto: Promo, Marija Janković/Vreme

Film sam gledala sa svojom porodicom, koja se potpuno "raspala" i morala sam da ih tešim pola noći. A oni su se ceo život trudili mene da čeliče da budem onako lički ponosna, da sve podnosim hladne glave. Posle "Dare iz Jasenovca" sam ja njih tešila, kaže za Nova.rs Nataša Drakulić, scenaristkinja ostvarenja, koje je sinoć doživelo televizijsku premijeru.

– Još uvek su mi izmešani utisci, nisam spavala celu noć, i ne znam ni kako ću do kraja dana da funkcionišem, a moram. Presrećna sam, samo mi zvoni telefon i stižu poruke. I na milion njih još nisam stigla da odgovorim… – priča za naš sajt scenaristkinja „Dare iz Jasenovca“.

U porukama koje dobija, kako ističe Nataša Drakulić, preovlađuju reči zahvalnosti, tuge i razneženosti:

– Zahvalnost ne prihvatam, jer se nekako osećam kao „protočni bojler“… Ova tema je bila iznad mene, iznad mog života! Samo sam pokušala da je obuhvatim na najbolji način. Tema „Dare“ je prevazišla sve nas koji smo radili na njoj. Priča o Jasenovcu je zaista veća od nas i nadam se da će biti još onih koji će ubuduće raditi stvari na ovu temu – ističe Drakulićeva.

S obzirom na to da je beogradska bioskopska premijera zakazana za 22. april, kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac, pitamo našu sagovornicu da li će prikazivanje „Dare iz Jasenovca“ ogromnom televizijskom auditorijumu naštetiti bioskopskoj distribuciji i životu filma u Srbiji:

– Neće, jer bioskopi ograničeno rade zbog pandemije Kovid-19. Naš je plan da tog 22. aprila napravimo beogradsku premijeru, najviše zbog želje da čitavu filmsku ekipu okupimo na jednom mestu. Koronavirus nažalost ne popušta, naprotiv zaoštrava se situacija i mi smo u dogovoru sa našim distributerima i američkim partnerima odlučili da omogućimo televizijsku premijeru filma. Red je bio da publika napokon vidi film, pa da možemo da pričamo o kritikama, a ne o propagandnim kritikama koje su u poslednje vreme izlazile. Ko god ima negativnu kritiku, možemo slobodno da raspravljamo na temu filmskog jezika, jer sam tu bar potkovana – ipak sam završila dramaturgiju – poruka je naše sagovornice.

Nataša Drakulić. Foto: Marija Janković/Vreme

Još jednom se osvrće na TV premijeru i reakcije, a negativne kritike, kako naglašava, uglavnom nisu došle do nje:

– Noć je bila duga i nisam uspela sve da ispratim, ali ono što sam pročitala uglavnom su lepe reakcije i zahvalnost. Ono što me najviše dira i izaziva najviše suza jesu divne reakcije koje stižu iz Republike Srpske. Toliko su dirljive da se čak osećam nedostojno da mi neko tako nešto kaže – priznaje Nataša Drakulić i na kraju otkriva da će, posle Amerike, film uskoro premijerno biti prikazan u Izraelu, a nakon toga i širom Evrope.

Komentari

Vaš komentar