Bregzit i korona gurnuli Britaniju u mrak i čemer

Svet 23. dec. 202023:49
Podeli:
Foto:REUTERS/Toby Melville

Novi soj koronavirusa i pregovori Brisela i Londona o konačnom izlasku Velike Britanije iz Evropske unije koji traju već mesecima i nikako da se završe, gurnuli su Ujedinjeno Kraljevstvo u verovatno jedan od najgorih perioda u njihovoj novijoj istoriji.

Baš kada se činilo da će se ova, inače, mučna godina završiti u nešto veselijem raspoloženju – Britanija je postala prva zapadna zemlja koja je krenula sa vakcinacijom protiv koronavirusa, premijer Boris Džonson najavio je popuštanje strogih epidemioloških mera pred Božić, pregovori sa Briselom o Bregzitu iako teški ostavljali su neku nadu zvaničnicima da će biti uspešno završeni – situacija se bukvalno preko noći promenila.

Pročitajte još:

Britanske vlasti saopštile su tokom vikenda da su detektovale novi soj koronavirusa koji je 70 odsto zarazniji od „starog“. Panika se momentalno proširila Evropskom unijom, nateravši brojne evropske države da zatvore svoje granice Britancima u strahu da će se novi soj virusa proširiti.

Iako su stručnjaci tvrdili da nema dokaza da je novi soj smrtonosniji od starog i da je mutacija uobičajena stvar kod virusa, ova ostrvska zemlja odjednom je postala ostrvo odsečeno od sveta.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Opomena pred Bregzit

Mnogi misle da je odluka EU država da prekinu saobraćajne veze sa Britanijom bila politička, odnosno upozorenje šta će se dogoditi ako London nastavi da istrajava na tvrdom stavu u pregovorima sa Briselom o trgovini, naročito kada je reč o pravima na ribolov EU ribarskih brodova u britanskim vodama.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carinu i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Posledice takvog scenarija Britanci su već iskusili ove sedmice kada su u panici da će zbog zabrane teretnog saobraćaja „obrstili“ rafove prodavnica kupujući hranu i lekove, ne obazirući se na obećanja zvaničnika da će hrane biti dovoljno.

U međuvremenu u luci Dover, hiljade besnih kamiondžija „zaglavljenih“ na Ostrvu zbog zatvaranja granica potuklo se sa policijom u očajničkom pokušaju da pređu Lamanš i stignu svojim kućama na kopnu.

Iako pregovarači mesecima pokušavaju da dogovore konačni izlazak Britanije iz EU trgovinske zone, London odbija da popusti a u poslednje vreme je i frustrirani Brisel izgubio želju za kompromisima. Dodatni problem je što rapidno ističe rok za dogovor, budući da sve zemlje članice EU moraju da ratifikuju dogovor (pod uslovom da ga bude) i što postoji realna verovatnoća da dogovor ne bude postignut a to će imati posledice i po Ujedinjeno Kraljevstvo i po Evropsku uniju.

Apel zdravstvenih radnika

U međuvremenu, nedisciplinovani Britanci frustrirani epidemiološkim merama koje podrazumevaju lokalna zatvaranja (mahom na siromašnom severu) i skraćeno radno vreme pabova i restorana, doveli su svojim ponašanjem – masovnim božićnim kupovinama, masovnim okupljanjima i nepoštovanjem mera distance – zdravstveni sistem do pucanja.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Situacija je toliko loša da je Nacionalna zdravstvena služba pozvala premijera Borisa Džonsona da produži prelazni rok za Bregzit za mesec dana kako bi sačuvali živote pacijenata. Ukoliko ne bude postignut dogovor sa EU i Britanija izađe iz Unije, od 1. januara će se krenuti sa primenom novih pravila, smernica i preporuka što će dodatno ugroziti već krhki zdravstveni sistem Ujedinjenog Kraljevstva.

„Trenutno u bolnicama imamo gotovo 19.000 pacijenata a sa prazničnom sezonom očekujemo da će taj broj rasti“, naveli su iz zdravstvene službe i apelovali na pemijera da im „kupi“ nekoliko ekstra nedelja kako bi mogli da se pripreme na potencijalna kašnjenja i nestašice lekova i medicinskih sredstava.

Foto:REUTERS/Toby Melville

 

Novi soj „ukrao“ Božić

Iz sveta i regiona čitajte:

Novi soj koronavirusa, plus ubrzani rast broja novozaraženih poremetio je brojnim porodicama u Engleskoj božićne planove jer su britanske vlasti odlučile da uvedu strožiji karantin u pokušaju da nekako obuzdaju širenje kovida 19.

U Saseksu, Lankesteru, Linkonširu, Hempširu i drugim oblastima na jugu Engleske biće uvedeni takozvani „tir 4“ karantin koji podrazumeva zatvaranje svih „neesencijalnih“ radnji, teretana, bioskopša, pozorišta, kozmetičkih i frizerskih salona, zabranu putovanja i obavezan ostanak kod kuće. Novo zatvaranje uslediće odmah posle Božića, ali su milioni Britanaca već sada morali da izmene planove za Božić jer su zbog novog soja virusa morali da otkažu putovanja van zemlje, a lokalne samouprave su pooštrile neke epidemiološke mere.

Umesto izlaska iz 2020. u relativno „pozitivnom“ raspoloženju, Britanci su se preko noći pretvorili u „bolesnika“ i „pariju“ Evrope i našli u izolovani od svih. Uz to, ekonomske posledice zatvaranja zemlje u manjem ili većem obimu plus Bregzit žestoko će se osetiti dogodine.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar