Podeli
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Najgora noćna mora Donalda Trampa se ostvarila: Britanija - a ne Amerika - je postala prva zapadna zemlja koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa.

Vakcina kompanija Fajzer i Bajontek trebalo bi da stigne u roku od nekoliko dana u Veliku Britaniju a očekuje se da će vakcinacija “prioritetnih grupa” – najstarijih stanovnika i medicinskih radnika početi 7. decembra.

Britanija je obezbedila 40 miliona doza vakcine koja mora da se primi dva puta. Ministar zdravlja Met Henkok rekao je BBC-ju da će u prvoj turi biti obezbeđeno 800.000 doza, a da će od nove godine krenuti vakcinacija šireg obima. Brzina pristizanja vakcina zavisiće od proizvodnje u Belgiji, rekao je on.

Pročitajte još:

Britanija je tako postala prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu. Predsedavajući Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk rekao je da će EMA odluku o hitnom odobravanju Fajzerove vakcine, koja se na testovima pokazala 95 posto efikasnom, biti doneta “najkasnije” 29. decembra.

Evropska agencija za lekove (EMA), koja je nadležna za odobravanje vakcine za EU, rekla je da je njen – duži postupak odobravanja vakcina – prikladniji, jer je zasnovan na više dokaza i zahteva više provera od hitnog postupka koji je izabrala Britanija.

Kritike stižu ali se Britanija ne da

Kritike stižu i iz Evropskog parlamenta. “Mislim da je ta odluka problematična“, rekao jenemački poslanik Evropske narodne partije (EPP) Peter Lajze, i preporučio državama članicama EU ne idu putem Velike Britanije nego da sačekaju da EMA pažljivo ispita vakcinu.

Reagujući na kritike, Džun Rejn izvršna direktorka Britanske agencije za lekove izjavila je da ta institucija nije koristila nikakve prečice u procesu odobravanja vakcine.

“Jasno je da su odvojeni timovi radili paralelno i najrigoroznije pregledali sve u vezi sa ovom vakcinom. Nisu pravljene nikakve prečice. Naši stručnjaci su non-stop radili na tome – pažljivo, metodično, pregledajući analize i grafikone, za svaki pojedinačni podatak, više od hiljadu stranica podataka i, apsolutno kritično, analizirajući predkliničke dokaze, klinička ispitivanja, proizvodnju i kontrolu kvaliteta, sve do konačnih rezultata”, rekla je ona.

Henkok je takođe prokomentarisao odluku britanskih vlasti navevši da je njihovo regulatorno telo “nezavisno” i da “prati najviše bezbednosne protokole i standarde prilikom davanja odobrenja”.

“Pomoć je na putu”

“Pomoć je na putu”, rekao je on i dodao da je siguran da će od Uskrsa situacija biti mnogo bolja i da će dogodine svi moći da uživaju u letu.

Fajzer i Bajontek su u zajedničkom saopštenju najavili da će vakcine biti dostavljane “tokom 2020. i 2021. u fazama kako bi se ravnomerno podelile”.

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp koji je godinama imao mantru “Amerika na prvom mestu” pobesneo je posle vesti da će Britanija prva dobiti Fajzerovu vakcinu i obrušio se na američku Administraciju za hranu i lekove koja je najavila da bi Fajzerova vakcina mogla da bude odobrena najranije 10. decembra.

Pročitajte iz sveta i regiona i:

Razjedinjeno Ujedinjeno Kraljevstvo

U međuvremenu, dok sačekaju prve doze vakcine, Britanci polako izlaze iz četvoronedeljnog nacionalnog lokdauna uvedenog posle zastrašujućeg skoka broja novozaraženih i umrlih. To, naravno, ne znači da će epidemiološke mere biti ukinute. Naprotiv. Umesto nacionalnog lokdauna, britanski premijer Boris Džonson odlučio se na sistem “tirova”, odnosno podelu zemlje na regione po broju zaraženih gde će biti na snazi manje ili više stroge mere.

Džonson je na taj način samo produbio već postojeće “razjedinjenje” u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer se sistem tirova odnosi samo na Englesku, dok Vels, Škotska i Severna Irska sprovode svoje mere zaštite.

Takođe, podelom na tir 1 i 2 (blaže mere) i tir 3 (strožije mere), Džonson je samo naglasio već postojeću podelu Engleske na siromašni i “zaraženiji” sever i bogatiji i “manje zaražen” jug, a situacija na terenu ne odgovara baš takvoj podeli.

Uz to, za razliku od prolećnog zatvaranja kada su Englezi bili u strahu zbog korone i pristali na zatvaranja i mere zaštite, nove mere sada uopšte nisu naišle na razumevanje niti poštovanje. Ljudima je dosta i korone i mera koje, u njihovim očima, ne daju rezultata i na sve načine gledaju kako da izigraju sistem i sasvim je sigurno da će tako biti i sa novim “tir” sistemom mera.

Oni koji su u tiru 3 i dalje neće moći da izlaze u restorane, gledaju filmove i predstave i odlaze na sportske događaje. Druženje sa ljudima van domaćinstva je takođe zabranjeno.

Za razliku od njih, oni koji su u blažem tiru 1 i 2, ponovo će moći u kupovinu, teretane, frizerske i kozmetičke salone ali će i dalje na snazi biti zabrana okupljanja više od 6 osoba na otvorenom. Pabovi i restorani koji služe “okrepljujuće obroke” radiće do 23 časa, biće dozvoljena i putovanja iako se ljudima savetuje da ne napuštaju svoje okruge.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar