Bolsonaro kritikovao Vrhovni sud na skupu svojih pristalica

Svet 08. sep. 202110:08
Podeli:
Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je na skupovima svojih pristalica kritikovao Vrhovni sud i izrazio sumnju u legitimitet izbora sledeće godine.

Bolsonaro, koji su suočava sa sve nižim rejtingom, rastućom inflacijom i kritikama za način rešavanja druge najsmrtonosnije epidemije korona virusa na svetu, pozvao je ove nedelje pristalice na protest protiv svojih političkih protivnika koje vidi u Kongresu i sudovima zbog istraga koje su protiv njega pokrenute.

Prema zvaničnicima policije na skupu u Sao Paulu se pojavilo oko 120.000 pristalica, daleko od rekordnog Bolsonarovog predviđanja, ali dovoljno da ohrabri predsednika u sukobu sa pravosuđem i Kongresom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ne možemo prihvatiti sistem glasanja koji ne nudi nikakvu sigurnost na izborima. Ne mogu da učestvujem u farsi poput one koju sponzorišu sudovi“, poručio je Bolsonaro u Sao Paulu, ponavljajući zahtev za papirnim izbornim listićima.

Kongres i sudovi se opiru Bolsonarovom pokušaju da uvede štampane biračke listiće kao rezervu za sistem elektronskog glasanja, za koji on kaže da je podložan prevarama, dok sud smatra da je sistem transparentan i siguran.

Bolsonaro je u svom obraćaju takođe pojačao kritike na račun Vrhovnog suda zato što je odobrio istrage protiv njega i njegovih saveznika, a to je okarakterisao kao kršenje političkih sloboda.

Sud je ranije odobrio istragu Bolsonarovih savetnika zbog optužbi da su napali brazilske demokratske institucije lažnim informacijama na internetu.

Pristalice brazilskog predsednika probile su u utorak policijske blokade koje su pokušale da ih spreče da uđu na centralno gradsko šetalište glavnog grada Brazilije, a snage bezbednosti upotrebile su suzavac ispred Ministarstva inostranih poslova kako bi odvratile gomilu koja je krenula prema Vrhovnom sudu.

Bolsonaro u petak poručio da će demonstracije poslužiti kao ultimatum sudijama Vrhovnog suda zbog njihovih, kako je rekao, neustavnih odluka protiv njegove vlade.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar