EPA-EFE/Alan Santos/Brazilian Presidency

Dok brazilski predsednik Žair Bolsonaro sve više zaostaje u anketama, njegova nedokazana tvrdnja da bi izbori 2022. godine mogli da budu lažirani, samo još više raste, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Te izjave su za sada pokrenule istrage koje bi mogle da ugroze njegovu podobnost da se uopšte kandiduje za predsednika po drugi put.

Nakon niza Bolsonarovih tvrdnji da je sistem elektronskog glasanja u zemlji nedovoljan i da je „narušen“ proteklih godina, Viši izborni sud u Brazilu, koji nadgleda izbore, otvorio je administrativnu istragu o izjavama predsednika. Takođe je tražio da se Bolsonaro ispita kao deo tekuće istrage o širenju „lažnih vesti“ i kampanja dezinformacija u Brazilu.

„Ako istraga utvrdi da je predsednik zloupotrebio položaj radi širenja dezinformacija, Bolsonaru bi moglo da bude zabranjeno da se kandidtuje 8 godina“, kaže Valans Korbo, profesor ustavnog prava na Univerzitetu fondacije Getulio Vargas, prenosi CNN.

„Kao predsedniku, Bolsonaru je dozvoljeno i očekuje se da učestvuje u javnim raspravama. Ono što on ne može da čini, a radio je, jeste sistematski napadi na izbori sistem po kojem je izabran“, rekao je on.

Na konferenciji za novinare prošle nedelje, Bolsonaro je obećao da će dokazati da je Brazilski sistem glasanja koje je hvaljen na međunarodnom nivou, namešten ali nije pružio dokaze i priznao je „da nemaju dokaze“.

Ove nedelje je udvostručio svoje pokušaje da podstakne sumnje u izborni sistem, tvitujući poverljive dokumente iz savezne istrage 2018. godine.

Prema sudu, koji je više puta opovrgao Bolsonarove tvrdnje o nameštanju izbora, hakerska epizoda nije rezultatirala prevarom.

„Vredno je ponoviti da elektronske mašine za glasanje nikada nisu umrežene. Kako nisu povezane na internet, ne podležu daljinskom pristupu, što sprečava bilo kakvo spoljno ometanje u procesu glasanja i prebrojavanja. Iz tog razloga, moguće je sa sigurnošću reći da istražena invazija nije imala uticaja na ishod izbora“, navodi se u saopštenju suda.

Kao odgovor na odluku suda da ga istraži, Bolsonaro je insistirao da se njegova briga isključivo tiče integriteta izbora, i rekao je da neće prihvatiti bilo kakvo zastrašivanje.

„Upitni izbori neće biti dozvoljeni sledeće godine. Brazil će imati izbore sledeće godine. Čiste, demokratske izbore“, rekao je Bolsonaro.

Ipak, njegovi ponovljeni napadi na postojeće sisteme izazvali su zabrinutost, da se aktuelni predsednik sprema da odbaci nepovoljne rezultate na izborima.

Tokom Jutjub prenosa uživo u četvrtak, Bolsonaro je rekao da neće tražiti reviziju izbora 2022. godine, ako bude pobedio.

„Bilo koja strana može dovesti u pitanje izbore. Ako pobedim, neću ih ispitivati… Neću gubiti vreme“ rekao je on.

Ankete od 7. i 8. jula pokazuju da Bolsonaro zaostaje za oko 20 poena za svojim protivnikom, bivšim levičarskim predsednikom Lulom da Silvom.

Elekstronsko glasanje

Bolsonarovi komentari posebno su ciljali elektronsko glasanje, upozoravajući da njegove pristalice možda neće prihvatiti rezultate trenutnog sistema. Brazil ima potpuno kompjuterizovane izbore od 2000. godine, a sud do sada nije identifikovao nikakvu prevaru.

„Ako se ova metoda nastavi, imaćemo problema“, rekao je Bolsonaro u julskom radijskom intervjuu, prenosi Rojters.

Ranije ove godine, nakon nereda na Kapitolu 6. januara u Vašingtonu, Bolsonaro je izjavio da je Brazil mogao da se suoči sa još većim posledicama ako ne primeni papirne glasačke listiće.

Neki zvaničnici ističu da su Bolsonarove tvrdnje možda već narušile poverenje javnosti u predstojeće glasanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)