Bajden: Sastanak G7 sledeće nedelje, evakuacija iz Kabula se nastavlja

Svet 20. avg. 202120:02 > 20:06
Podeli:
Džozef Bajden
Džozef Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se javnosti drugi put ove nedelje zbog haotične situacije u Avganistanu. On je poručio da je evakuacija građana iz Kabula nastavljena nakon kratkog zastoja, te da su američke vlasti u kontaktu sa talibanima, kako bi obezbedili bezbedan prolaz do aerodroma svima koji žele da napuste zemlju. Bajden je najavio i sastanak G7 koji će se održati sledeće nedelje, kako bi svetske sile dogovorile zajednički plan delovanja u Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Obezbedili smo aerodrom i omogućili letove koji su prebacili civile iz Avganistana. Sada imamo 6.000 vojnika, ovo je jedna od najtežih operacija koju smo izveli i Sjedinjene Države su jedine na svetu koje u ovom momentu mogu da izvedu ovako komplikovanu operaciju. Ispunićemo obećanja koja smo dali, a to pre svega podrazumeva osetljive grupe u zemlji – žene i novinare, kojima ćemo pružiti svu moguću pomoć“, kazao je američki predsednik.

Letovi iz Kabula danas su kratko pauzirani, kako bi izbeglice koje su stigle u Ameriku bile raspoređene u smeštaj, ali evakuacija je sada nastavljena.

„Sada se obraćam američkim građanima u Avganistanu. Ako želite da dođete kući – dovešćemo vas, uprkos pretnjama koje stižu sa svih strana“.

Bajden je izrazi zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji uspešno izvode misiju i novinarima kazao da je u stalnom kontaktu sa talibanima, kako bi civili mogli bezbedno da stignu do aerodroma.

„Jasno smo im poručili – svaka akcija protiv naše vojske i građana biće brzo sankcionisana“. Američki predsednik naglasio je da sarađuje sa svetskim silama, te da je do sada razgovarao sa Angelom Merkel, Emanuelom Makronom, čelnicima NATO i Borisom Džonsonom. Rezultat njihovih razgovora je sastanak zemalja G7, koji je dogovoren za sledeću nedelju, na kome će biti reči o formiranju zajedničke strategije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom prethodnog obraćanja Bajden je poručio da će američke snage biti spremne da brzo i odlučno reaguju, ukoliko talibani ugroze građane SAD.

Bajden je pre nekoliko meseci odlučio da povuče trupe iz Avganistana i time izazvao bes mnogih. Stručnjaci smatraju da je upravo povlačenje SAD omogućilo talbanima da krenu u pohod, koji je rezultirao osvajanjem Kabula pre nekoliko dana i proglašenjem prevlasti u celoj zemlji.

Od tada svedočimo užasnim scenama iz avganistanske prestonice, ali i ostatka zemlje, dok preplašeni stanovnici pokušavaju na sve načine da pobegnu iz domovine zbog straha od talibanske vlasti.

Mnogi su izgubili život u ovim poduhvatima, a trenutno najveća bojazan postoji zbog prava i položaja žena, koje su pod represijom talibana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram