Avganistan
Foto: REUTERS/Stringer

Nekoliko osoba je poginulo danas u avganistanskom gradu Asadabadu kada su talibani otvorili vatru na ljude koji su nosili nacionalnu zastavu tokom skupa povodom "Dana nezavisnosti Avganistana".

Pročitajte još:

Nije poznato da li su građani poginuli od hitaca ili u stampedu koji je pucnjava izazvala, rekao je jedan očevidac, prenosi Rojters.

Avganistanski demonstranti su danas, drugi dan zaredom, ustali protiv talibana, mašući nacionalnom zastavom u raštrkanim demonstracijama koje su ponovo naišle na nasilje militanata, navodi agencija AP. U povorci automobila u blizini aerodroma u Kabulu, ljudi su nosili crne, crvene i zelene transparente u čast avganistanske zastave, koja postaje simbol prkosa pošto militanti imaju svoju zastavu.

Na drugom protestu u provinciji Nangarhar, na videu objavljenom na internetu je prikazan jedan demonstrant sa ranom od vatrenog oružja, dok posmatrači nastoje da ga odvedu.

U provinciji Kost, talibanske vlasti uvele su danas 24-časovni policijski čas nakon što su nasilno prekinule još jedan protest. Demonstranti su takođe izašli na ulice u provinciji Kunar, prema tvrdnjama svedoka i video zapisima na društvenim mrežama.

 

Demonstracije, koje su usledile u trenutku kada Avganistanci obeležavaju praznik „Dan nezavisnosti Avganistana“, kojim se obeležava sporazum iz 1919. godine kojim je okončana britanska vladavina, predstavljaju izvestan odraz prkosa nakon što su pobunjenici juče nasilno rasterali protest u DŽalalabadu.

Demonstranti u tom gradu su tražili da se na zgradama institucija ponovo istaknu avganistanske zastave umesto talibanskih i tom prilikom poginule su najmanje tri osobe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar